FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Studenti FER-a 'srebrni' na natjecanju programera u Marakešu

ZAGREB, 26. svibnja 2015. (Hina) - Ekipa studenata Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) Sveučilišta u Zagrebu u sastavu Stjepan Glavina, Ivan Katanić i Gustav Matula, osvojila je srebrnu medalju i sedmo mjesto u ukupnom poretku u jakoj konkurenciji u finalu svjetskoga studentskog natjecanja u programiranju održanome u Marakešu u Maroku.

Vijest o velikom uspjehu svojih studenata objavio je FER na svojim mrežnim stranicama uz napomenu da je tako vrijedan rezultat ostvaren u jakoj konkurenciji 128 najjačih sveučilišnih ekipa iz cijeloga svijeta.

U finalu natjecanja ACM ICPC (Association for Computing Machinery International Collegiate Programming Contest) premoćno su pobijedili favoriti, studenti mehanike i optike na ruskom sveučilištu St. Petersburg National Research University of IT, a od hrvatskoga tima bolji su bili još samo studenti Moskovskog državnog sveučilišta, Sveučilišta u Tokiju, dvaju sveučilišta iz Kine (Tsinghua i Peking) te američkoga Sveučilišta Berkley.

S obzirom pak na to da zlatnu medalju dobivaju prva četiri, srebrnu druga četiri, a broncu treća četiri mjesta, naši su studenti vratili s najstarijega natjecanja u algoritamskom programiranju sa srebrnom medaljom oko vrata.

Natjecanje u Marakešu održano je od 16. do 21. svibnja ove godine, a u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u programiranju sudjelovalo je više od 38 tisuća studenata s oko dvije i pol tisuće sveučilišta. Nastup u finalu FER-ovci su osigurali uvjerljivim prvim mjestom na Srednjoeuropskom regionalnom studentskom ACM natjecanju, koje se u studenom prošle godine održalo u Poljskoj.

Prvi put je natjecanje ACM ICPC održano 1970. godine, a od 1997. godine pod sponzorstvom je tvrtke IBM. Svaki natjecateljski tim sastoji se od tri studenata, natjecatelji trebaju tijekom pet sati riješiti između osam i dvanaest problema vezanih uz programiranje, a pobjednički tim je onaj koji pruži najviše točnih rješenja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙