FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Manjinski izbori: Podsjetnik za rad biračkih odbora

ZAGREB, 26. svibnja 2015. (Hina) - Podsjetnik za rad biračkih odbora dokument je u kojem se pred nedjeljne manjinske izbore biračke odbore upućuje kako se trebaju pripremiti za provedbu glasovanja, te što moraju učiniti da osiguraju pravilnost i tajnost glasovanja na biračkim mjestima.

Podsjetnik prije rada treba dobro proučiti te ga koristiti pri provedbi glasovanja i utvrđivanja rezultata, piše u dokumentu koji je na svojim internetskim stranicama objavilo Državno izborno povjerenstvo (DIP).

Na 15-ak stranica precizno je pobrojano koje će izborne materijale dobiti svaki odbor, opisan je rad biračkih odbora prije, za glasovanja i nakon njega nakon što se zatvore biračka mjesta, istaknuta prava i dužnosti promatrača itd.

Dan prije izbora, u subotu, 30. svibnja, nadležna izborna povjerenstva dostavit će svakom biračkom odboru izborni materijal (glasačke listiće, obrasce za zapisnike, izvatke iz popisa birača) i pribor za glasovanje (glasačke kutije, olovke, omotnice).

Birački odbori prije otvaranja birališta moraju vidljivo istaknuti sve liste kandidata za članove vijeća i predstavnike nacionalnih manjina, kao i izbornu listu s pregledno navedenim imenima svih kandidata za koje se glasuje u toj izbornoj jedinici.

Cijelo vrijeme glasovanja, od 7 do 19 sati u nedjelju, na biračkom mjestu neprekidno moraju biti najmanje tri člana biračkog odbora ili njihovi zamjenici.

O redu na biralištu brine predsjednik biračkog odbora koji, pokaže li se potrebno, može zatražiti pomoć policije. Kad se birališta zatvore, a prije brojanja glasova, predsjednik odbora s biračkog će mjesta udaljiti sve osobe koje nisu dio odbora ili promatrači.

Zapisnike o svom radu birački odbori dostavljaju nadležnom gradskom odnosno općinskom izbornom povjerenstvu najkasnije do 7 sati u ponedjeljak, 1. lipnja i to na mjesto koje odredi nadležno im izborno povjerenstvo.

Pripadnici 19 nacionalnih manjina u nedjelju diljem Hrvatske biraju 288 manjinskih vijeća i 173 predstavnika manjina za koje konkurira 6454 kandidata.

Manjinska vijeća biraju se u gradovima i općinama gdje pripadnici neke manjine imaju najmanje 1,5 posto u ukupnom stanovništvu, odnosno tamo gdje ta manjina broji više od 200 pripadnika. Na razini županije ta je granica 500 pripadnika.

Županijska manjinska vijeća broje 25 članova, gradska 15, općinska deset članova.

U jedinicama gdje nema dovoljno pripadnika manjine da bi se formirala manjinska vijeća, ali ih ima najmanje sto, biraju se manjinski predstavnici.

Predstavnici i članovi manjinskih vijeća biraju se na četiri godine.

Manjinska vijeća savjetodavna su tijela čiji se smisao ogleda u zauzimanju za poboljšanje statusa nacionalne manjine na području kulture, obrazovanja itd.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙