FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Autonomna ženska kuća Zagreb podnijela tužbu zbog ograničavanja prava na ellaOne

ZAGREB, 25. svibnja 2015. (Hina) - Autonomna ženska kuća Zagreb (AŽKZ) podnijela je prošloga tjedna tužbu Državnom odvjetništvu protiv Republike Hrvatske, Ministarstva zdravlja i Hrvatske ljekarničke komore (HLJK) zbog ograničavanja prava ženama na izdavanje kontracepcijske pilule ellaOne čime se, kako tvrde, diskriminira i uznemirava žene na osnovi spola i dobi.

Nakon odluke Europske komisije o bezreceptnom statusu kontraceptiva ellaOne, objavljeno je kako se taj lijek od kraja travnja može bez recepta kupiti i u Hrvatskoj, no HLJK je donijela protokol kojim se propisuje poseban način izdavanja i dostupnosti lijeka, što je naputkom podržalo i Ministarstvo zdravlja.

Pilula se tako može prodati isključivo za vlastitu uporabu ženama koje tom prilikom moraju odgovoriti na desetak pitanja o svom seksualnom životu. Također, pilula se ne može prodati maloljetnicama bez pratnje roditelja.

"Smatramo da se radi o patrijarhalnom pristupu koji izravno diskriminira žene, koje mogu sa 16 godina steći poslovnu sposobnost ako postanu supruge i majke, te napraviti pobačaj, ali ne mogu kupiti ellaOne", izjavila je Hini odvjetnica AŽKZ-a Sanja Bezbradica Jelavić.

AŽKZ u tužbi tvrdi da se naputkom Ministarstva zdravlja, te smjernicama i upitnikom HLJK-a ograničava i zabranjuje izdavanje ellaOne, čime se izravno diskriminira i uzemirava žene na osnovu spola i dobi, jer ih se stavlja u nepovoljan položaj u odnosu na korisnike drugih lijekova koji se izdaju i prodaju bez recepata.

Također se tvrdi da traženje osobnih podataka i otkrivanje intimnog privatnog života, koji su propisani protokolom i upitnikom HLJK-a, u praksi dovodi do povrede dostojanstva žena i uzrokuje katkad neprijateljsko, a katkad ponižavajuće i uvredljivo okruženje za njih.

Tužbom se traži prestanak diskriminacije i pozitivna reakcija Hrvatske na zahtjev za primjenom odluke Europske komisije o bezreceptnom statustu toga lijeka, kao i više Direktiva EU.

Odluku o bezreceptnom statusu pilule ellaOne donijela je Europska komisija na temelju prijedloga Europske agencije za lijekove, te su ga dužne primijeniti sve zemlje EU-a, osim onih koje su zakonom propisale da se kontraceptivi mogu kupovati samo uz liječnički recept. Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode objavila je krajem travnja da prodaja elleOne bez recepta počinje i u Hrvatskoj.

Na upit o tužbi iz Ministarstva zdravlja odgovaraju da su naputkom podržali preporuke struke, dok u HLJK-u kažu da su za tužbu doznali iz medija.

Predsjednik HLJK-a Mate Portolan rekao je Hini kako postoji određeno nerazumijevanje što su to bezreceptni lijekovi, jer se oni ne smiju izdavati bez ljekarnika i nisu dostupni na polici.

"Lijek nije roba i za njegovo je izdavanje stopostotno odgovoran ljekarnik, pa je pitanje izdavanja kontraceptiva za mene stručno-medicinsko, a ne intimno pitanje", kaže Porotolan.

HLJK je prikupio podatke iz drugih zemalja, dodaje Portolan, koji pokazuju da slični protokoli za izdavanje kontraceptiva postoje i u Irskoj, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Češkoj, Španjolskoj, Danskoj i dr.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙