FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska je na tragu suvremenih trendova u području poreznog prava

ZAGREB, 15. svibnja 2015. (Hina) - Porezno-pravni problemi u Hrvatskoj i Francuskoj sličniji su nego što bi se očekivalo, a Hrvatska, kao nova zemlja članica, na tragu je suvremenih tendencija u ovom pravnom području, zaključak je znanstvene konferencije 'Porezni postupak u Hrvatskoj i Francuskoj' koja je u organizaciji Pravnog fakulteta u Zagrebu i pariškog sveučilišta Pantheon-Sorbonne održana u četvrtak u Zagrebu u sklopu manifestacije "Rendez-vous", festivala Francuske u Hrvatskoj.

Na konferenciji su, osim znanstvenika, sudjelovali i predstavnici poreznih i sudskih tijela, gospodarstvenici i porezni savjetnici.

Jedan od najpoznatijih francuskih profesora iz područja poreznog prava Michel Bouvier naglasio je kako je pravna sigurnost poreznih obveznika jedno od ključnih suvremenih pitanja.

"Pravna sigurnost nikada nije bila toliko potrebna. Ona je važan element zaštite čovjekovih prava, kao i razvoja poduzetništva i cijelog gospodarstva", rekao je profesor Bouvier sa Sorbonne.

Ksenija Cipek, pomoćnica ravnatelja Porezne uprava govorila je o zakonskim promjenama koje bi trebale povećati pravnu sigurnost poreznih obveznika u Hrvatskoj. Zakonske promjene pozdravili su porezni savjetnici i gospodarstvenici, ističući sve bolji odnos i suradnju s poreznim tijelima.

Predsjednik Visokog upravnog suda Ante Galić naglasio je važnost poreznih predmeta koji čine i do 30 posto svih predmeta na upravnom sudu, skrenuvši pažnju na sve učinkovitiji rad upravnih sudova i bolju pravnu zaštitu građana.

Svi sudionici konferencije gotovo su jednoglasno zaključili kako bi skupova na tu temu trebalo biti znatno više. Organizatorice konferencije Tereza Rogić Lugarić i Nevia Čičin-Šain s Pravnog fakulteta u Zagrebu istaknule su kako je to početak suradnje sa Sorbonnom, a već za iduću godinu najavljena je slična konferencija u Parizu.

Festival Francuske u Hrvatskoj započeo je 9. travnja gostovanjem ekonomista Thomasa Pikettyja u Filozofskom teatru, a odvijat će se do rujna 2015. u cijeloj Hrvatskoj te će tijekom višemjesečnog programa multidisciplinarnog karaktera, s više od 150 događanja u 22 grada, hrvatskoj publici predstaviti francusku kulturu u njezinoj punoj raznolikosti i bogatstvu kao i inovativna dostignuća Francuske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙