FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KB Sveti Duh dobio donaciju opreme za intenzivno liječenje novorođenčadi

ZAGREB, 6. svibnja 2015. (Hina) - Klinička bolnica (KB) Sveti Duh u srijedu je dobila medicinsku opremu vrijednu 270.000 kuna, kupljenu donacijom Međunarodnog kluba žena Zagreb, koja je namijenjena skrbi o prijevremeno rođenoj djeci na jedinici intenzivnog liječenja odjela neonatologije Klinike za ginekologiju I porodništvo.

Bolnici je donirano dvanaest aparata za intenzivno liječenje novorođenčadi kojima se pomoću tih uređaja održava toplina tijela i vitalne funkcije, te daju potrebni lijekovi.

Kako je istaknuo voditelj Odjela neonatologije Milan Stanojević, riječ je o aparatima ograničenog vijeka trajanja od svega sedam godina, zbog čega je ta donacija izuzetno dobro došla.

Naime, KB Sveti Duh treća je bolnica po broju porođaja i četvrta po broju nedonoščadi ispod 1500 grama porođajne težine. Godišnje se u toj bolnici rodi oko 3200 djece, a među njima je prosječno deset posto prijevremeno rođenih. Oko 25 novorođene djece godišnje treba umjetnu ventilaciju, a intenzivna skrb za takvu djecu zahtijeva puno opreme i osoblja, rekao je Stanojević.

Sredstva za doniranu opremu prikupljena su na 21. Božićnom sajmu koji se, u organizaciji Međunarodnog kuba žena Zagreb, održao 7. prosinca prošle godine na Zagrebačkom velesajmu.

U humanitarnoj akciji sudjelovale su žene iz 43 zemlje i više od 5000 posjetitelja. Svečanoj dodjeli opreme prisustvovala je i pokroviteljica Božićnog sajma Tatjana Josipović.

Ravnatelj bolnice Mladen Bušić i gradonačlnik Zagreba Milan Bandić zahvalili su sudionicima akcije na vrijednoj donaciji, koju je Bušić istaknuo kao primjer zajedništva kojim se može dograditi "najveća stečevina u Hrvatskoj – javni solidarni sustav zdravstvene zaštite".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙