FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U ponedjeljak počinje međunarodni orguljaški festival "Ars organi Sisciae"

SISAK, 3. svibnja 2015. (Hina) - Međunarodni orguljaški festival "Ars organi Sisciae" održat će se diljem Sisačke biskupije od 4. do 10. svibnja, a ove godine će se prvi put moći osluhnuti akustika još nedovršene replike templarske gotičke crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Gori, na koncertu violinista Gorana Končara i orguljaša Edmunda Andlera - Borića.

Prisjetit ćemo se Gvozdanskog koncertom na iznimno vrijednim orguljama nulte kategorije u župnoj crkvi Sv. Marije Magdalene u Selima, a vrhunac ovogodišnjeg programa je koncert u slavnome gradu Zrinu kojim otpočinje i Zrin fest – multimedijalni festival posvećen osvještavanju i prezentaciji hrvatske kulturne baštine na Banovini, ističe organizator i pokretač festivala, udruga Ars organi Sisciae.

Sedmodnevni bogati program 9. po redu festivala orguljaške glazbe ove će se godine održavati u crkvama sisačkog kraja, u Sisku, Voloderu, Selima, Martinskoj Vesi i Hrvatskoj Kostajnici.

Festival će u ponedjeljak u 19.30 sati biti otvoren koncertom u reprezentativnoj baroknoj crkvi Sv. Marije i Magdalene u Selima, gdje će program izvesti sopranistica Nikolina Pinko Behrends uz orguljašku pratnju Stanislava Šurina iz Slovačke, ovogodišnjega međunarodnog festivalskog gosta. Najavljeni koncert Goran Končara u pratnji orguljaša Edmunda Andlera - Borića "Sjećanje na templare" održat će se u replici gotičke crkve posljednjeg dana festivala u 16 sati.

U baroknoj crkvi Sv. Marije i Magdalene u Selima u utorak će u 19,30 sati na koncertu "Sjećanje na Gvozdansko" nastupiti mlada sopranistica Antonia Dunjko, uz trubu Igora Mrnjavčevića i orgulje Edmunda Andlara - Borića.

U srijedu će u sisačkom Velikom Kaptolu u 16.30 sati, te u bazilici Sv. Kvirina u 19.30 sati, uz promociju nosača zvuka Pavla Mašića biti predstavljena Šibenska ljetna orguljaška škola, koja djeluje dva desetljeća.

U crkvi Sv. Antuna Padovanskog u Voloderu u četvrtak će u 19,30 nastupiti orguljaš Edmund Andler - Borić i trubač Dario Cepić. Studenti zagrebačke Muzičke akademije iz klase prof. Maria Penzara, izvest će u petak program u župnoj crkvi Sv. Martina Biskupa u Martinskoj Vesi, dok će u subotu u 16 sati Zrinu nastupiti sopranistica Ivana Lazar uz pratnju vilončelista Krešimira Lazara i čembalista Krešimira Haasa, a u kostajničkoj crkvi Sv. Antuna Padovanskog u 19,30 nastupit će sopranistica Iva Mihelić i orguljaš Marko Đurakić.

Festival će završiti misom zahvalnicom i koncertom u sisačkoj katedralnoj crkvi Uzvišenja Sv. Križa u izvedbi Pjevačkog zbora Srednje škole Petrinja s dirigenticom Dorom Gazibarom, uz orguljašku pratnju Roberta Jakice.

Ulaz na sve koncerte je slobodan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙