FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Od komorne glazbe do jazza na 28. Muzičkom biennalu Zagreb

ZAGREB, 15. travnja 2015. (Hina) - Zanimljivi i inovativni sadržaji različitih izraza i formi na programu su ovogodišnjeg 28. Muzičkog biennala Zagreb (MBZ), koji će od 18. do 25. travnja na više zagrebačkih lokacija okupiti više od 700 izvođača u četrdeset koncerata.

Program 28. MBZ-a predstavio je u srijedu u Zagrebu umjetnički ravnatelj manifestacije Krešimir Seletković, koji je napomenuo kako je riječ o festivalu u potpunosti posvećenu Novoj glazbi – uključujući "klasike" suvremene glazbe, kao i nove generacije skladatelja iz cijeloga svijeta, a ove se godine nastojalo u program uvrstiti što više djela nastalih nakon 2000.

"Dio festivala je i jedna zvučna instalacija u Galeriji SC-a, te zvučni projekt ostvaren u suradnji s Kulturom promjene u Francuskom paviljonu, što je dio nastojanja kojim Biennale, nakon toliko godina tijekom kojih je predstavio doista sve vrste glazbe, nastoji prokrčiti neki novi put i eksperimentirati, ali pritom ne zaboraviti povijest", kazao je Seletković na konferenciji za novinare u Kulturno informativnom centru (KIC).

Festival koji svakog travnja tijekom neparnih godina na nekoliko dana transformira Zagreb u centar kulture i umjetnosti, ove godine u osam dana programa donosi 40 koncerata i glazbeno-scenskih predstava, od čega 35 praizvedbi, te nastupe triju simfonijskih orkestara i 11 komornih ansambala.

Ukupno 150 kompozicija u programu 28. MBZ-a, od komorne glazbe, simfonijskih koncerata i kazališnih projekata, opera i suvremenog plesa do jazza, elektroničke glazbe i multimedijskih eksperimenata, okupit će oko 700 izvođača iz Hrvatske i svijeta.

Program otvara u subotu 18. travnja praizvedba opere "Madame Buffault" hrvatskog skladatelja Borisa Papandopula u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Projekt je rezultat suradnje četiriju sastavnica Sveučilišta u Zagrebu - Akademije dramske umjetnosti (ADU), Muzičke akademije (MA), Akademije likovnih umjetnosti (ALU) i Tekstilno-tehnološkog fakulteta (TTF) a okupit će na jednoj pozornici više od 250 studenata.

Papandopulovu nikad do sad postavljenu nadrealističnu farsu skladanu 1972., režirala je Dora Ruždjak Podolski, a izvedbom će ravnati maestro Mladen Tarbuk.

O suradnji MBZ-a sa središnjim hrvatskim nacionalnim teatrom govorila je intendantica HNK-a Dubravka Vrgoč. Istaknula je kako je nacionalno kazalište prirodno mjesto na kojem mladi umjetnici "trebaju dobiti priliku da se izraze i početi stvarati".

"No, to je važno ne samo za njih već i za HNK, koji bez mladih umjetnika ne može opstati, ali i za našu publiku", dodala je Vrgoč, napomenuvši da će upravo zbog toga "Madame Buffault" iduće godine ući u redovit program HNK-a.

Atraktivni programi za sve vrste publike

Međunarodni festival suvremene glazbe s tradicijom duljom od pola stoljeća tradicionalno okuplja svjetsku glazbenu elitu i brojne zaljubljenike u suvremenu umjetnost.

Ove je godine u fokusu programa petero skladatelja čija su djela prisutna i tražena na velikim pozornicama čitavog svijeta te ovjenčana brojnim nagradama i priznanjima: Finkinja Kaija Saariaho, Nizozemac Michel Van der Aa, Britanci George Benjamin i Thomas Ades, te Francuz Bruno Mantovani.

Njihova će se djela naći na programima mnogih koncerata i različitih sastava, od solističkih recitala do komornih i orkestralnih koncerata, a bit će im posvećen i jedan čitav festivalski dan.

Biennalski projekt koji je već privukao pozornost glazbenog svijeta je i međunarodno skladateljsko natjecanje za petominutnu operu "5-Minute Opera", za koje je od prijavljenih stotinjak radova pristiglih iz cijelog svijeta uvjete natječaja zadovoljila 81 partitura.

Međunarodni stručni žiri odabrao je deset djela koja će biti izvedena na MBZ-u, a pobjednik - o kojemu će uz žiri odlučivati i publika - dobit će narudžbu za novu operu koja će biti izvedena na Biennalu 2017.

Još jedan originalan Biennalski projekt je "Soap Opera", jedinstvena operna sapunica u koprodukciji MBZ-a, Cantus Ansambla i Kulture promjene Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu, čija će praizvedba biti na pozornici Teatra &TD.

"Riječ je o vrlo zanimljivoj koncepciji u kojoj pet skladatelja različitih generacija i autorskih izričaja, Mladen Tarbuk, Mirela Ivičević, Zoran Juranić, Silvije Foretić i Gordan Tudor, komponira glazbu na jedan tekstualni predložak Irene Škorić", kazao je Seletković.

Biennalski će dani od 19. do 24. travnja počinjati jutarnjim koncertima u KIC-u i na Teslinu platou ispred njega, nastaviti se razgovorima s umjetnicima, skladateljima i izvođačima, atraktivnim poslijepodnevnim koncertima u Hrvatskom glazbenom zavodu, s bogatim biennalskim večerima koje će trajati sve do ponoći.

Program biennala održavat će se još i u Zagrebačkom kazalištu mladih, Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, MM centru, Muzeju Mimari, te Zagrebačkom plesnom centru (ZPC). Dio programa izaći će i na ulicu, na Trg Petra Preradovića, Zrinjevac, te plato ispred Muzičke akademije.

Posljednja je na programu baletna predstava "King od Gods" glasovitog francuskog koreografa Pascala Touzeaua u subotu 25. travnja u HNK-u Zagreb, za koju su originalnu glazbu napisali mladi hrvatski skladatelji Ivana Kiš i Tomislav Oliver.

Hrvatska radiotelevizija snimit će ukupno 23 koncerta MBZ-a, uključujući i izravni prijenos otvorenja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙