FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dubrovnik: otvorena izložba Dalijevih grafika

DUBROVNIK, 8. travnja 2015. (Hina) - U Dubrovniku je u srijedu u predvorju dvorane Visia u samostanu Sv. Klare otvorena izložba djela Salvadora Dalija - 99 grafika iz njegova dva najopsežnija opusa ''Biblija Sacra'' i ''Božanstvena komedija''.

Autorica postava Olga Vukasov istaknula je kako je riječ o putujućoj izložbi koja je prošle godine bila u Rovinju, gdje je bila izvrsno posjećena.

''Nadam se da će ovdje posjećenost biti još i bolja, a izložba će biti otvorena do 29. studenog'', rekla je Vukasov.

Izložba ima specifičan edukativan karakter - posjetitelj upoznaje autorovo viđenje sadržaja Biblije i Danteove Božanstvene komedije, a zbog same tehnike kojom se umjetnik koristio ti radovi zauzimaju posebno mjesto u Dalijevom stvaralaštvu, rečeno je na otvaranju.

Španjolska konzulica u Dubrovniku Jelka Tepšić istaknula je kako je tu putujuću izložbu vidjelo dosada više od 100 tisuća ljudi u nekoliko gradova. ''Sigurna sam da će ta brojka ovo ljeto biti premašena u Dubrovniku. U prvom redu tu mislim na naše sugrađane, ali i na internacionalnu publiku'', rekla je Tepšić te dodala kako je ovo još jedan trenutak povezanosti i suradnje Španjolske i Hrvatske.

Povjesničar umjetnosti Ivan Viđen rekao je kako publika kroz te grafike ima priliku vidjeti Dalijevo tumačenje Danteove Božanstvene komedije. ''Osim točno prikazanih scena, ali i kršćanske ikonografije koju je upotrijebio na svakoj od ilustracija vidi se njegov posebni put i svaka grafika je djelo za sebe'', rekao je Viđen.

Inače, djela je u Dubrovnik doveo poznati slovenski galerist David Rjazancev, vlasnik bledske galerije Deva Puri.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙