FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Zelene stope": Iz mora izvađene kamionske gume napokon u reciklažnom dvorištu

ZAGREB, 1. travnja 2015. (Hina) - Nakon točno godinu dana od kada su članovi udruge "Zelene stope" i ronioci Ekološko-ronilačkog kluba Korčula iz trajektnog pristaništa Dominče na otoku Korčuli iz mora izvadili 258 kamionskih guma, one su napokon završile u reciklažnom dvorištu jer ih je svojim kamionom i o svom trošku tamo odvezao član "Zelenih stopa" Jurica Radoš.

Vađenje ogromnih guma, u čemu je pomagalo i dvadesetak dobrovoljaca, trajalo je četiri dana, a uz njih su izvađeni akumulatori, uljne peći i stare cipele, sveukupno dvadesetak vreća otpada, rekao je Hini Romeo Ibrišević iz "Zelenih stopa".

Nakon završetka akcije nastao je problem s odlaganjem guma koje se po Pravilniku o gospodarenju otpadom ne smiju odlagati na otvorenom. Ovlašteni ih koncesionari nisu željeli preuzeti s obrazloženjem da otkupljivači ne žele prljave gume i tako su tamo ležale godinu dana, priča Ibrišević.

Članovi Ekološko-ronilačkog kluba Korčula kontaktirali su i djelatnike Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji su se obvezali osigurati odvoz guma, no kako nisu došli, a turistička je sezona na vratima, predsjednik udruge Frano Fabris ponovo je pozvao u pomoć članove "Zelenih stopa" koji su u dosadašnjim akcijama iz nacionalnih parkova i parkova prirode izvukli više od 15.000 olupina i barem toliko guma.

Zadovoljni smo učinjenim jer se u "Zelenim stopama" ponašamo u skladu sa starom indijanskom izrekom da zemlju nismo naslijedili od svojih predaka nego smo je samo posudili od svoje djece, rekao je Romeo Ibrišević.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙