FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Manifestacija "Hrvatska voli Japan, Japan voli Hrvatsku"

ZAGREB, 18. ožujka 2015. (Hina) - Kulturna i prirodna bogatstva Japana, japanska kuhinja i rakugo - tradicionalna japanska umjetnost pripovijedanja duhovitih priča, neke su od tema koje su na bogatom programu Tjedna "Hrvatska voli Japan, Japan voli Hrvatsku" što će se održati od 20. do 29. ožujka u Zagrebu u organizaciji Veleposlanstva Japana i u suradnji s hotelom "The Westin".

Posjetitelji će tako u tome zagrebačkom hotelu moći vidjeti izložbu fotografija o Japanu "Damir Fabijanić voli Japan i Hrvatsku", koje je taj poznati hrvatski fotograf snimio 2005. godine, izložbu "Hironori Ura voli Hrvatsku i Japan" na kojoj će mladi japanski umjetnik Hironori Ura predstaviti svoje radove inspirirane hrvatskim kravatama. Moći će razgledati i izložbu pod nazivom "Volimo našu kulturnu baštinu" s japanskim lutkama za djevojčice Hina-Ningyo - ukrasnim lutkama za festival Hinamatsuri, koji se zove i Dan lutaka ili Dan djevojčica, a obilježava se 3. ožujka svake godine. Lutke predstavljaju cara i caricu, dvorske dame i glazbenike u tradicionalnim haljinama iz Heian razdoblja, a uz njih, bit će izložene i igračke zmajeva i zvrkovi koje su tipične japanske novogodišnje igračke.

Prvi put u Hrvatskoj ljubitelji kulture moći će poslušati rakugo - tradicionalno pripovijedanje humorističnih priča koje će im u četvrtak, 26. ožujka, na engleskome jeziku predstaviti Diane Kichijitsu, popularna rakugo izvođačica iz Engleske koja dobro poznaje japansku kulture, a prenijet će svoja iskustva s brojnih putovanja u Japan, začinjena humorističnim anegdotama o iznenađujućim susretima u Japanu koji čine i okosnicu njezinih smiješnih rakugo priča.

U suradnji s Etnografskim muzejom u Zagrebu, Veleposlanstvo Japana organizirat će u subotu, 21. ožujka, ceremoniju čaja koju će predstaviti majstorica Soyu Murakami iz Urasenke škole čaja. Ceremonija čaja duboko je ukorijenjena u zen budizam, a karakteriziraju je unutrašnji mir i gostoljubivost, a jednostavnost i elegancija postupka naglašavaju te vrline.

Na programu manifestacije je i predstavljanje japanske inovativne zelene tehnologije o kojoj će govoriti predstavnici japanskih automobilističkih tvrtki te tvrtki iz područja medicine i elektronike, a tijekom Tjedna na jelovniku restoran "Kaptol" hotela "The Westin" bit će tradicionalna japanska kuhinja - povrće, sushi, tempura, piletina teriyaki te zeleni čaj. Japanska kulinarska tradicija uvrštena je na popis UNESCO-ve nematerijalne baštine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙