FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

INAUGURACIJA Svečanost u Zagrebu vijest dana u BiH

SARAJEVO, 15. veljače 2015.(Hina) - Svi elektronički mediji u Bosni i Hercegovini u nedjelju su opširno izvjestili o inauguraciji nove hrvatske predsjednice, a za većinu njih bila je to i vijest dana.

Javni servisi BH Radio 1, televizija BHT 1 i TV Federacije BiH (FTV) o inauguraciji Kolinde Grabar-Kitarović izvjestili su u prvim minutama svojih informativnih emisija, podsjećajući kako su joj nazočila sva tri člana Predsjedništva BiH.

"Nova je predsjednica istaknula kako želi cijelu regiju u EU i NATO-u", navela je BHT 1.

Svi javni servisi ističu kako se Grabar-Kitarović u inauguralnom govoru osvrnula na BiH te obećala kako će se skrbiti o pravima Hrvata koji žve u njoj.

BH Radio 1 navodi da je Grabar-Kitarović pozvala na prevladavanje razlika u hrvatskom društvu.

Sarajevski "Dnevni avaz" je na mrežnim stranicama istaknuo da je Grabar-Kitarović kao strateški interes Hrvatske navela gradnju dobrih odnosa sa Srbijom i Bosnom i Hrecegovinom te najavila potporu jačanju ravnopravnosti konstitutivnih naroda koji žive u BiH.

"Posebna pažnja zaštiti manjina", naslov je teksta u kojemu su o svečanosti u Zagrebu izvjestile banjolučke "Nezavisne novine" bliske vlastima Republike Srpske a sličan je naglasak i u izvješću entitetskog javnog RTV servisa (RTRS).

Popularni sarajevski internetski portal "Klix" u naslovu navodi kako se izabrana hrvatska predsjednica posebno dotaknula BiH te obećala kako će štititi položaj hrvatskog naroda koji u njoj živi.

Čestitke novoj hrvatskoj predsjednici poslao je reis emeritus Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić izražavajući uvjerenje kako će mandat Grabar-Kitarović obilježiti uspješnost i pravednost, ali i kako će on biti od koristi i za BiH.

"Svojim korisnim savjetima i konkretnim potezima, predsjednica Grabar-Kitarović će sigurno pomoći BiH na putu ka euro-atlantskim integracijama", naveo je Cerić.

Bivši poglar bosanskohercegovačkih muslimana ukazao je i kako bi BiH trebala slijediti primjer Hrvatske po kojemu predsjednici države moraju djelovati kao izvanstranačke osobe u interese svih građana.

"Članovi Predsjedništva BiH... trebali bi iskoristiti priliku i dosta toga naučiti od susjeda", poručio je Cerić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙