FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obama pozdravio završetak vojne misije SAD-a u Afganistanu

WASHINGTON, 28. prosinca 2014. (Hina/dpa) - Službeni završetak rata u Afganistanu povijesni je datum za Sjedinjene Države, ali američki je predsjednik Barack Obama u nedjelju primijetio da "izazovi ostaju".

"Najduži rat u američkoj povijesti približio se odgovornu završetku", kaže Obama u priopćenju kojim pozdravlja žrtvu više od 2200 Amerikanaca koji su u toj zemlji poginuli u zadnjih 13 godina.

Izazovi su pred afganistanskim narodom i njegovim snagama sigurnosti koje "i dalje podnose" žrtve u obrani svoje zemlje, rekao je Obama. "Afganistan je i dalje opasno mjesto", dodao je.

Obama je dužnost američkog predsjednika preuzeo u siječnju 2009. i tada je obećao da će završiti ratove u Afganistanu i Iraku. Zasad je smanjio broj vojnika u objema zemljama sa 180 tisuća na 15 tisuća.

No jačanje sunitskih ekstremista iz Islamske države diljem Iraka usput je i upozorenje uoči američkog izlaska iz Afganistana. Obamini kritičari stalno upozoravaju da SAD ne smije otići jer je talibanski ustanak još snažan.

Početkom prosinca Obamina je administracija objavila da će u Afganistanu zadržati tisuću vojnika više od prvotno planiranih 9800.

U skladu s dogovorom nove afganistanske vlasti i SAD-a i NATO-a, u Afganistanu će poslije 2014. smjeti ostati oko dvanaest tisuća stranih vojnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙