FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KAMPANJA BiH: Čović pozvao birače da glasuju za Grabar-Kitarović

MOSTAR, 23. prosinca 2014. (Hina) - Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, koji je i hrvatski član Predsjedništva BiH, pozvao je u utorak hrvatske birače u toj zemlji da na izborima za predsjednika Hrvatske u nedjelju glasuju za kandidatkinju HDZ-a Kolindu Grabar-Kitarović, dodajući kako od novog predsjednika očekuje da podupire zahtjeve Hrvata iz BiH u pogledu njihove jednakopravnosti.

Kako je priopćeno iz HDZ-a BiH, predsjednik Čović istaknuo je da zbog dobre suradnje s HDZ-om Hrvatske i potpore HDZ-u BiH te koaliciji stranaka okupljenih oko Hrvatskoga narodnog sabora (HNS) BiH na posljednjim općim izborima u BiH, hrvatski birači u BiH trebaju dati glas Kolindi Grabar-Kitarović, predsjedničkoj kandidatkinji HDZ-a i drugih stranaka u koaliciji 'Za bolju Hrvatsku'.

Predsjednik HDZ-a BiH pritom je rekao da su predsjednički izbori važni i za bosanskohercegovačke Hrvate, ističući da je Hrvatska i njihova domovina za koju ih "veže hrvatski nacionalni identitet, ali i žrtva mnogih sunarodnjaka iz Bosne i Hercegovine".

"Hrvati i hrvatski državljani u Bosni i Hercegovini s pravom očekuju da se Republika Hrvatska i njezin predsjednik zauzimaju za legitimna prava hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, ali i za stvaranje novog, pozitivnijeg ozračja unutar međunarodne zajednice prema Bosni i Hercegovini", navodi se u pozivu predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića i dodaje da je predsjednik Hrvatske predsjednik svih njezinih državljana, uključujući i Hrvate iz BiH.

U priopćenju se ističe da je djelomično uvažen i zahtjev stranaka HNS-a u BiH da se poveća broj biračkih mjesta kako bi se u nedjelju smanjile gužve u četiri diplomatsko-konzularna predstavništva u BiH.

Hrvatski državljani u BiH moći će 28. prosinca glasovati na petnaest biračkih mjesta, od kojih će deset biti u Mostaru, po dva u Sarajevu i Tuzli te jedno u Banjoj Luci. Na izborima izvan Hrvatske, uključujući BiH, mogu glasovati oni državljani Hrvatske koji se prije nisu registrirali uz predočenje hrvatske putovnice, nakon čega će im se iz središnjega biračkog popisa biti izdana posebna potvrda za glasovanje.

Za glasovanje na izborima za predsjednika Hrvatske do roka koji je istekao 17. prosinca prijavilo se 5765 hrvatskih državljana koji žive na području Bosne i Hercegovine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙