FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Palači HAZU-a održan tradicionalni božićni koncert

ZAGREB, 21. prosinca 2014. (Hina) - U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) u Zagrebu u nedjelju navečer je održan tradicionalni Božićni koncert na kojem je nastupio Vokalni ansambl Anthiphonus.

Ansambl je izveo srednjovjekovne i barokne napjeve europskih i hrvatskih glazbenih velikana – Perotinusa, Claudija Monteverdija. Gesualda da Venose, Guillaumea Dufaya, Ivana Lukačića, Vinka Jelića – te hrvatske božićne i adventske pjesme u obradi svog umjetničkog voditelja Tomislava Fačinija koji je ravnao koncertom.

Koncert u palači HAZU izravno je prenosila Hrvatska televizija, a nazočnima se prije početka koncerta obratio predsjednik HAZU-a akademik Zvonko Kusić koji je poručio da je Akademija jedna od temeljnih hrvatskih institucija koja promiče najviše vrijednosti nacije, čuva identitet te predstavlja državu i naciju.

"Akademija je najveća konstanta, simbol i savjest nacije, a ovim koncertom u velebnim prostorima Akademijine palače obilježavamo Božić, blagdan obitelji i ljubavi, zajedništva, nade i optimizma. Kaže se da čovjek nikada nije bliži drugom čovjeku nego u božićnoj noći. Na Božić nitko ne smije biti sam, već moramo biti s onima koje volimo", rekao je, uz ostalo, akademik Kusić i zaželio sretan Božić i svako dobro u novoj godini.

Vokalni ansambl Antiphonus osnovan je 2008. i uglavnom izvodi rijetko izvođena i manje poznata djela. Do sada je nastupao na gotovo svim hrvatskim festivalima, a nedavno je u Zagrebu pokrenuo svoju koncertnu sezonu, Triade, fokusiranu na Monteverdijeve madrigale i praizvedbe novih djela.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙