FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jakovčić: zaštita terana je prevara

ZAGREB/STRASBOURG, 17. prosinca 2014. (Hina) - Hrvatski eurozastupnik Ivan Jakovčić (IDS) razgovarao je u Strasbourgu s povjerenikom EK za poljoprivredu Philom Hoganom o slovenskoj zaštiti imena teran i poručio mu da se radi o prevari.

"Povjereniku Hoganu jasno sam rekao da je oko zaštite imena teran učinjena prevara. Zaštićena je sorta, a poznato je da sorte vina ne poznaju granice. Ime teran imaju pravo koristiti i hrvatski i talijanski proizvođači jer je to autohtono vino i sorta s područja Istre", navodi se u priopćenju iz Jakovčićeva ureda.

Jakovčić od EK očekuje rješenje koje će i hrvatskim i talijanskim proizvođačima omogućiti korištenje imena teran kao autohtonog vina s područja Istre, a nedavno je uputio službeni zahtjev Europskoj komisiji da ispravi pogrešku učinjenu zaštitom terana kao slovenske autohtone sorte vina.

Hrvatski ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina o istoj je temi razgovarao s Hoganom u ponedjeljak u Bruxellesu. Ministar je izrazio uvjerenost da će Hrvatska i dalje moći proizvoditi vino pod imenom teran, ali "mora se pronaći rješenje koje će biti prihvatljivo Sloveniji, Komisiji i Hrvatskoj".

Povjerenik Hogan je predložio trilateralni sastanak između Hrvatske, Slovenije i Komisije, najprije na tehničkoj razini, zatim i na razini ministara. "Mislim da ćemo nakon tog imati rješenje, radimo sve da zaštitimo interese naših vinara", rekao je Jakovina.

Slovenija je oznakom izvornosti zaštitila teran kao slovensko vino, što dovodi u pitanje mogućnost da istarski vinari proizvode to vino pod tim imenom.

Teran je uz malvaziju najpoznatija autohtona istarska sorta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙