FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RBA: Blagi rast depozita stanovništva

ZAGREB, 9. prosinca 2014. (Hina) - Posljednji podaci Hrvatske narodne banke (HNB) pokazuju da su ukupni depoziti kod poslovnih banaka krajem listopada iznosili 246,6 milijardi kuna, pri čemu najveći dio, više od 82 posto, čine depoziti stanovništva, koji i dalje blago rastu zahvaljujući potrošačkom pesimizmu i neizvjesnosti na tržištu rada, ocjenjuju analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA).

Ukupni depoziti poslovnih banaka, koji čini depozitni novac te oročeni i štedni kunski i devizni depoziti, krajem listopada iznosili su 246,6 milijardi kuna. Premda su u odnosu na kraj rujna niži za 644 milijuna kuna odnosno 0,3 posto, na godišnjoj razini ukupni depoziti zabilježili su solidan rast, od 8,4 milijarde kuna ili za 3,5 posto.

Također, u usporedbi s koncem prošle godine, ukupni depoziti su veći za više od 9 milijardi kuna ili 3,8 posto. Najveći doprinos smanjenju ukupnih štednih i oročenih depozita na mjesečnoj razini došao je od pada depozita ostalih financijskih posrednika, čiji su depoziti u odnosu na rujan niži za 334 milijuna kuna, zatim od pomoćnih financijskih institucija, za 83 milijuna kuna te od smanjenja depozita lokalne države, za 61 milijun kuna. Istodobno, krajem listopada ukupni štedni i oročeni depoziti stanovništva, koji čine više od 82 posto udjela ukupnih štednih i oročenih depozita, dosegnuli su 167,6 milijardi kuna, što je 0,2 posto više u odnosu na rujan.

"Visoka razina potrošačkog pesimizma, ali i neizvjesnosti na tržištu rada podržava daljnji nastavak sklonosti štednji kod sektora stanovništva. Tako je stanovništvo u odnosu na listopad prošle godine zabilježio godišnji rast štednih i oročenih depozita za 2,3 posto, dok je u odnosu na kraj prošle godine njihov iznos veći za 2,7 milijardi kuna odnosno za 1,7 posto", navode u RBA. Ukupni kunski i valutni depoziti nefinancijskih trgovačkih društava, koja u strukturi ukupnih štednih i oročenih depozita čine iznad 13 posto udjela, porasli su za 1,8 posto na mjesečnoj te za 0,6 posto na godišnjoj razini. Krajem listopada iznosili su 27,2 milijarde kuna, što je za gotovo 3 milijarde kuna više u odnosu na kraj prošle godine ili za 12,1 posto.

Društva za osiguranje i mirovinski fondovi iskazali su dvoznamenkasti porast svojih depozita na godišnjoj razini te u usporedbi s koncem prošle godine, za 36 odnosno 42 posto, dok su na mjesečnoj razini uvećani za 133 milijuna kuna ili 3,4 posto. "S Obzirom da devizni depoziti čine gotovo 79 posto ukupnih štednih i oročenih depozita, rast tečaja EUR/HRK za 0,5 posto na godišnjoj razini pridonio je rastu njihovog kunskog izraza. Do kraja godine očekujemo nastavak blagog rasta ukupnih depozita iskazanih u domaćoj valuti", zaključuju analitičari RBA.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙