FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grabar Kitarović nakon razgovora s rektorom Borasom: znanost - okosnica programa

ZAGREB, 8. prosinca 2014. (Hina) - Predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović susrela se u ponedjeljak na zagrebačkom Pravnom fakultetu s rektorom Sveučilišta u Zagrebu Damirom Borasom nakon čega je poslala poruku da će "znanost biti jedna od okosnica njezina programa i da će raditi na tome da se omogući mladim gerenaracijam da ostaju u Hrvatskoj", izvijestio je izborni stožer predsjedničke kandidatkinje HDZ-a.

"Razgovarali smo o stanju znanosti i obrazovanja u Hrvatskoj, a upravo su znanost i obrazovanje temelj razvoja svakoga društva", istaknula je Grabar Kitarović.

Kroz svoj program predsjednička kandidatkinja HDZ-a želi poslati poruku kako zadržati mlade, sposobne ljude u Hrvatskoj. Po njezinim riječima, jedan od najvećih problema u Hrvatskoj je odlazak mladih koji u desecima tisuća odlaze iz Hrvatske i to upravo oni talentirani u čije obrazovanje država ulaže, a oni onda rade negdje drugdje i daju prinos nekim drugim državama i društvima.

"U potpunosti podržavam autonomiju Sveučilišta i u svakom slučaju bih htjela da se zagrebačko Sveučilište, ali i sva druga hrvatska sveučilišta što više popnu na rang listama najboljih svjetskih sveučilišta i kao predsjednica Republike radit ću na tome, na promicanju znanosti, odnosno na povezivanju znanosti i gospodarstva", rela je Grabar Kitarović.

Rektor Boras ističe kako se razgovaralo o mogućim obrazovnim politikama u visokom školstvu, o mogućnostima poticanja što više mladih da studiraju, mogućnostima da se pomogne mladim majkama koje rade na Sveučilištu i obrazovnim sustavima da imaju vrtiće.

"Razgovarali smo i općenito o važnosti autonomije Sveučilišta i o tome kako ona smatra da treba financirati Sveučilišta općenito, a moram naglasiti da u tome imamo puno razumijevanje gospođe Grabar Kitarović koja je u razgovoru sa mnom i sa svim prorektorima iskazala razumijevanje obrazovne politike, iskazala je i privrženost i Sveučilištu u Zagrebu jer je i ona bila naša studentica", napomenuo je rektor Boras.

Isto tako razgovarali su i o razvoju svih Sveučilišta u Zagrebu, a ono što ih posebno veseli je činjenica da Grabar Kitarović smatra da je autonomija Sveučilišta nešto što osigurava budućnost Sveučilišta i da Sveučilišta treba financirati u dovoljnoj mjeri kako bi mogla zadovoljiti razvojnim potrebama društva, priopćeno je iz izbornog stožera Grabar-Kitarović.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙