FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HGK u ovoj godini očekuje pad BDP-a od 0,6 posto, iduće rast između 0,2 i 0,5 posto

ZAGREB, 5. prosinca 2014. (Hina) - Hrvatska gospodarska komora (HGK) očekuje da bi u ovoj godini hrvatski bruto domaći proizvod (BDP) mogao pasti za 0,6 posto, dok bi u 2015. mogao porasti između 0,2 i 0,5 posto, ali uspjeh bi bilo i zaustavljanje negativnog trenda, rekli su u petak stručnjaci HGK na susretu s novinarima.

Hrvatsko gospodarstvo je u recesiji, ali i dubokoj krizi, smatra pomoćnica direktora Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Jasna Belošević Matić.

Nastojanja nositelja ekonomske politike na promjeni takva stanja ne mogu se osporiti, ali su njihove mjere palijativne i parcijalne te stoga ne postižu željeni učinak, kazala je.

Gospodarsko ozračje, prema njezinoj je ocjeni, pesimistično i depresivno, iako se uočavaju naznake oporavka, primjerice u inozemnoj potražnji, dok je ona domaća još bez pozitivne promjene. Štoviše, Komora ne očekuje oporavak domaće potrošnje jer je raspoloživi dohodak sve manji, a Hrvatska je zakoračila u zonu lagane deflacije, kaže Belošević Matić.

Ističe kako motor oporavka u sljedećoj godini ne vidi ni u rastu industrijske proizvodnje, koja je zapravo 18 posto manja nego prije šest godina, niti u građevinarstvu, koje je daleko od pretkriznih dana.

Upozorava da kapitala ima, ali da ekonomska politika mora stvoriti uvjete u kojima bi on mogao biti angažiran. Šansu za zaokret vidi i u korištenju novca iz fondova EU-a, a s tim se slaže i direktorica Sektora za međunarodne odnose HGK Ružica Gelo.

Gelo na temelju iskustava zemalja koje su prije Hrvatske ušle u EU pokazuje veliku važnost EU fondova za javne investicije. Ti su fondovi za javne investicije značajniji što je zemlja siromašnija, kaže ona, domećući kako će učinak europskih fondova na hrvatsko gospodarstvo biti vidljiv tek za nekoliko godina, no da ipak ovisi o nacionalnim politikama i pripremljenosti projekata.

Sažimajući Komorina očekivanja, direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimir Savić kaže kako bi za za Hrvatsku u 2015. uspjeh bio zaustavljanje negativnog trenda odnosno postizanje kakve-takve stope gospodarskog rasta. Za to je pak, smatra, potrebna ekonomska politika koja potiče rast, razvoj i proizvodnju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙