FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nova Komisija želi ukinuti neke ekološke propise - prijedlog

BRUXELLES, 14. studenog 2014. (Hina/Reuters) - Europski propisi o energetskoj učinkovitosti kućanskih aparata kao što su perilice posuđa i hladnjaci neki su od čitavog niza ekoloških propisa koje nova Europska komisija želi revidirati ili ukinuti, po dokumentu koji je Reuters dobio na uvid.

Direktive o eko-dizajnu i označavanju energetske učinkovitosti kućanskih aparata izazvale su velike kritike u medijima u Velikoj Britaniji potaknute ogročenjem javnosti zbog nedavne europske zabrane usisavača snažnijih od 1600W. Usisavači se ne spominju u dokumentu na koji se Reuters poziva.

Neki političari i ekološki aktivisti kritiziraju Komisiju da podilazi populistima i ignorira gospodarske i zdravstvene koristi uštede energije i čišćeg zraka.

U pismu upućenom njihovim timovima, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i prvi potpredsjednik Frans Timmermans ističu da bi novi europski propisi trebali odražavati njihovu ambiciju da budu "veći i ambiciozniji u većim pitanjima i manji i skromniji u manjim."

U aneksima kao prioritete navode mjere za poboljšanje energetske sigurnosti i provedbu energetsko-klimatskog paketa za 2030. dogovorenog prošli mjesec.

Predlažu također reviziju prijedloga zakona o poboljšanju kvalitete zraka i smanjenju otpada te sugeriraju ukidanje postojećih propisa o označavanju energetske učinkovitosti.

Gerben-Jan Gerbrandy, nizozemski član liberalne političke skupine u Europskom parlamentu (ALDE), pozvao je Komisiju da razmotri taj "popis za odstrel" koji većinom cilja ekološke propise.

"Veliki ekonomski mislioci u svijetu idu u smjeru održivog gospodarstva, ne samo radi okoliša nego i učinkovitijeg poslovanja" rekao je. "Čudno je da se Junckerova Komisija vraća unatrag umjesto da ide naprijed u smjeru održivog rasta".

Komisija te informacije nije komentirala. Uobičajeno objašnjenje je da ne raspravlja o neobjavljenim dokumentima.

Na pitanje o prijedlogu zakona o smanjenju broja plastičnih vrećica u Europi, koji bi trebao biti finaliziran idući tjedan, Timmermans je u srijedu rekao da je usredotočen na postizanje održivosti na pragmatičan način te da je prijedlog zakona postao presložen.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙