FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kiklop ove godine bez nagrade za životno djelo

PULA, 13. studenog 2014. (Hina) - Za ovogodišnju književnu nagradu Kiklop svoja je izdanja, najistaknutije autore, prevoditelje, oblikovatelje i urednike prijavilo 47 hrvatskih nakladnika, izvijestio je danas Upravni odbor Kiklopa koji je odlučilo i da se ove godine ne dodijeli Kiklop za životno djelo. Naime, Upravni odbor drži da je potrebno preciznije definirati smisao nagrade za životno djelo, odnosno izrazitije ju vezati uz samo nakladništvo pa je u tom smislu odlučio predložiti da se ove godine nagrada ne dodijeli, a stanka iskoristi za njezinu redefiniciju, naveo je predsjednik Odbora Bruno Kragić u današnjem priopćenju za javnost.

Nagrada Kiklop, utemeljena prije deset godina kao godišnje priznanje knjižnoj produkciji, knjiškoj struci, nakladništvu i autorima, ove će se godine dodijeliti 11. put u sklopu 20. Sajma knjige u Istri od 4. do 14. prosinca.

Ove će se godine prvi put dodijeliti nagrada za nakladnika godine, a ponovno je uvedena i kategorija za oblikovanje knjige. Nagrada za inozemnog autora godine odlukom Upravnog odbora više se ne dodjeljuje, a nagrada za najbolju slikovnicu prebačena je u kategoriju knjiga godine za djecu i mladež.

Od ukupno 399 prijavljenih glasača u prvom je krugu, od 5. do 12. studenoga, glasovalo 269 glasača (67,42 posto) u svakoj od deset kategorija, u kojima se nagrada dodjeljuje na temelju njihovih glasova.

I ove je godine najviše prijava bilo u kategoriji Prozno djelo godine (43), a znatno se u odnosu na prošlu godinu povećao broj prijava za Pjesničku zbirku godine, koji je ove godine 25.

U drugi krug glasovanja, od 17. do 24. studenoga nominirano je 30 potencijalnih dobitnika Kiklopa.

Za urednike godine nominirani su Ivan Sršen iz Sandorfa, Ognjen Strpić iz naklade Jesenski i Turk i Kristijan Vujičić iz Naklade Ljevak.

Za prozno djelo godine nominirane su knjige Mirka Kovača "Vrijeme koje se udaljava: roman-memoari", Julijane Matanović "I na početku i na kraju bijaše kava: kolokvij o kavi" te Sibile Petlevski "Stanje sumraka: Tabu III".

Troje je nominiranih za debitanta godine - Lari Mari (Larisa Kunić i Marieta Kola) za knjigu "Bez ljubavi i mržnje", Darko Milošić za "55 lakih komada" i Kristijan Mirić za "Informatičar starog kova".

Za pjesničku zbirku godine nominirani su Tonko Maroević za "Redak mulja redak pjene", Luko Paljetak za zbirku "Razlozi za nepovjerenje u sustav obrane od tuče" i Irena Vrkljan za "Koračam kroz sobu", a u kategoriji eseja godine knjiga "Idoli i barabe: slavne osobe u književnim djelima" Irene Lukšić, "Europa u sepiji" Dubravke Ugrešić i "Europa x 10" Viktora Žmegača.

Za publicističku i znanstveno-popularnu knjigu godine nominirani su Stipe Božić ("K2 - trijumf i tragedija"), Igor Mandić ("Oklop od papira") i Antun Vujić ("Hrvatska ljevica"), dok su za znanstvenu knjigu godine nominirani Vitomir i Juraj Belaj ("Sveti trokuti: topografija hrvatske mitologije"), Radoslav Katičić ("Vilinska vrata") i Boris Senker ("Uvod u suvremenu teatrologiju II).

Titula knjige godine za djecu i mladež mogla bi pripasti Korneliji Benyovsky-Šoštarić za "Malu vrtlaricu", Silviji Šesto, Davoru Šunku ili Ani Šesto za "Palac Sim palac Tam" ili Aljoši Vukoviću za "Povratak u ulicu zagonetki".

Prevoditeljem godine mogli bi biti proglašeni Ana Brnardić Oproiu i Adrian Oproiu za prijevod knjige Maxa Blechera "Događaji u neposrednoj irealnosti", Mati Marasu za "Izgubljeni raj" Johna Miltona ili Dinku Telećanu za "Pjesme: moj izbor" Roberta Gravesa, a za najbolje oblikovanje knjige natječu se Božidarka Brnas ("Unatrag: izbor poezije" Branka Čegeca), Sanja Kuzmanović ("Rat i rat" Laszla Krasznahorkaia) i Ana Pojatina ("Koračam kroz sobu" Irene Vrkljan).

O novouvedenoj kategoriji za nakladnika godine odlučivat će Upravni odbor, a nominirani su Fibra, Fraktura, Naklada Ljevak i Sandorf.

Objava dobitnika i svečana dodjela nagrade održat će se zadnjega dana Sa(n)jam knjige u Istri, 14. prosinca dok u vrijeme sajma posjetitelji će moći u pulskoj Sveučilišnoj knjižnici razgledati Zbirku knjižne nagrade Kiklop koja je utemeljena 2010. godine i sadrži 1026 naslova. Statuu Kiklop oblikovala je pulska umjetnica Marina Orlić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙