FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 27. prosinca 2013. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 4,30 sati

ZAGREB - S prvim danom 2014. godine na snagu stupaju novi zakoni o gradnji, prostornom uređenju i građevinskoj inspekciji, koji donose jednostavnije administrativne korake koji prethode gradnji, a doneseni su s namjerom poticanja investicija u građevinskom sektoru. Tri nova zakona zamjenjuju dosadašnji Zakon o prostornom uređenju i gradnji, a ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anke Mrak Taritaš kaže kako su osnovne novosti koje donose novi zakoni javnost odlučivanja, transparentnost i jednostavnost sustava, jačanje odgovornosti i brže donošenje odluka. Što se tiče Zakona o gradnji, uvodi se jedna dozvola, građevinska, i ona će se izdavati na temelju minimalne dokumentacije. Kako bi se olakšalo investitorima građevinske dozvole izdavat će se bez reguliranja komunalnog i vodnog doprinosa, ali će investitor osam dana prije početka gradnje morati dokazati da je riješio to pitanje. Građevinska dozvola po novom zakonu vrijedi tri godine, odnosno u tome roku morat će započeti gradnja.

SPLIT- Uprava Brodosplita odbacila je jučer primjedbe čelnika Hrvatske udruge sindikata (HUS) i Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) kako se u tom poduzeću krše sindikalna i radnička prava kada su u pitanju suspendirani radnici i sindikalni povjerenici, te je ustvrdila da činjenice govore drugačije. Također je najavila da će dio suspendiranih radnika Brodosplita dobiti otkaz ugovora o radu. Uprave u priopćenju navodi da je suspenzija određenog broja radnika koji su sudjelovali, kako je navedeno, u nelegalnom prosvjedu i nasilnom ulasku u zgradu Uprave 16. listopada ove godine bila zakonita, kao i sve radnje koje su stručna tijela Brodosplita provodila od tada u okviru disciplinskog postupka, što su pokazale i sve inspekcije od strane državnih tijela. „Od blizu 250 radnika koji su bili suspendirani i kojima je bio zabranjen ulazak u krug škvera, najvećim dijelu njih je idućih dana omogućen povratak na posao, dok je za 30-ak radnika i dalje važila zabrana ulaska u poduzeće“, stoji u priopćenju. Pojašnjava se kako će najveći broj suspendiranih zaposlenika dobiti samo „upozorenje pred otkaz“, dok će suspendirani radnici Brodosplita kojima je do sada bio zabranjen ulazak u škver, dobiti otkaz ugovora o radu uz mogućnost sporazumnog raskida radnog odnosa, ili im se neće produžiti ugovor o radu.

ZAGREB - Na blagdan sv. Stjepana sinoć je održan tradicionalni 25. božićni koncert "Božić u Ciboni" cilj kojega je očuvanje obiteljskih, kulturnih i vjerskih vrednota te prikupljanja sredstava za obnovu zagrebačke katedrale. Koncert su u Košarkaškom centru 'Dražen Petrović', uz izravni prijenos na 2. programu HTV-a organizirali Košarkaški klub Cibona, Zagrebačka nadbiskupija, Grad Zagreb i Hrvatska radiotelevizija. Humanitarnom koncertu nazočio je i predsjednik Hrvatskog sabora Josip leko, a na kraju koncerta božićnu čestitku uputili su zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. "Svi mi večeras činimo jednu veliku hrvatsku božićnu obitelj. Divno je to. Divno se osjećati u tom zajedništvu", istaknuo je kardinal Bozanić te zahvalio organizatorima i izvođačima koji su omogućili ovaj "Božić u Ciboni". Naglasio je kako je Božić sav u znaku dara. "Bog nas je darovao. Obdario nas je svojim Sinom. Veliko je to otajstvo, a Isus rođen u Betlehemu sve nas dariva, neprestano, iz dana u dan, jer On je Emanuel - Bog s nama. Dariva nas darovima ljubavi, mira, radosti, opraštanja. Otvorimo svoja srca za te darove, prihvatimo ih i širimo i ponesimo u sve dane i godine. I stoga neka nam bude svima, ama baš svima Božićem blagoslovljena Nova 2014. godina", poručio je kardinal Bozanić. Gradonačelnik Bandić istaknuo je kako je Božić blagdan obitelji, zajedništva, prijateljstva i ljubavi. Podsjetio je da ni ove godine Grad Zagreb nije zaboravio na našu Stepinčevu katedralu i njenu obnovu.

VINKOVCI - Humanitarni rock festival "Rock Marinfest", nazvan po tragično preminulom gitaristu vinkovačkog rock sastava 'Majke', Marinu Pokrovcu, počeo je sinoć u Vanilla klubu u Vinkovcima nastupom sastava Green shade. Također su nastupiti grupe Vatra, the Karambol, Jale, Neću žvaku oću kusur i S.A.R.S. . Na ovogodišnjem Rock Marinfestu, sudjeluje 70-tak glazbenika, a festival završava danas nastupima sastava The Milky Way, Pips chips&videoclips, Davorin i Bogovići, Septica, Gatuzo i Punčke. Ovaj veliki vinkovački rock festival održava se već šestu godinu, a cjelokupni prihod donira se vinkovačkoj Udruzi osoba s invaliditetom "Bubamara" za djecu s posebnim potrebama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙