FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Humanitarni rad: nagade K. Trinajstić i U. Marton

ZAGREB, 23. prosinca 2013. (Hina) - Riječanka Katherine Trinajstić dobitnica je državne nagrade za životno djelo za humanitarni rad u ovoj godini, a godišnja nagrada pripala je dr. Ulli Marton iz Zagreba.

Nagrade su im danas uručene na svečanosti u Banskim dvorima.

Nitko ne može ništa napraviti sam, pa ni ja, rekla je Trinajstić, zahvalivši svim suradnicima i svima koji su prepoznali njezin tridesetak godina dug humanitarni rad.

Posebno aktivna bila je za vrijeme Domovinskog rata, pomagala je u zbrinjavanju prognanika i izbjeglica, sakupljanju i podjeli humanitarne pomoći.

Osnovala je SOS telefon Grada Rijeke, komunikacijski kanal za psihološku pomoć ugroženima, sudjelovala u dostavljanju pomoći okruženom Dubrovniku u poznatoj akciji probijanja pomorske blokade.

Osnivačica je Društva dobrovoljnih darivatelja krvi Rijeka-promet, jedna od osnivačica Dobrovoljnog vatrogasnog društva Drenova, predsjednica Udruge žena operiranih dojki "Nada-Rijeka".

Članica je Hrvatskog crvenog križa, organizatorica brojnih akcija u kojima su se skupljala sredstva za opremanje KBC Rijeka, Dječje bolnice Kantrida, Doma za nezbrinutu djecu "Ivana Brlić Mažuranić".

I Nagrada za životno djelo otići će za nabavku aparata za riječki KBC, najavila je Trinajstić, koja je za svoj rad dobila i brojna druga priznanja.

Sami ne možete raditi, poručila je i dr. Marton, koja od 2000. samostalno prikuplja odjeću, igračke, namještaj za dječje i domove za stare i nemoćne, te za razne udruge.

Pri kraju je prikupljanje sredstava za božićne poklone za 39 djece iz Doma u Lipiku, za odjeću i igračke za Dječji vrtić u Maloj Kapeli te odjeće za oklajski Dom za stare i nemoćne.

Nagrade je dobitnicama uručila potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, ističući kako su to i nagrade svim ljudima koji dnevno pomažu osobama u potrebi.

Puno je ljudi koji djeluju humanitarno, koji su i u teškim vremenima spremni pomoći drugima, rekla je Opačić, navodeći da je u prošloj godini prikupljeno humanitarne pomoći u iznosu od 77 milijuna kuna, a pruženo u iznosu od 58, 5 milijuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙