FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministarstvo osiguralo dva vozila za korisnike Centra za rehabilitaciju

ZAGREB, 20. prosinca 2013. (Hina) - Ministarstvo socijalne politike i mladih osiguralo je dva vozila kojima će Centar za rehabilitaciju Zagreb koristiti za potrebe svojih korisnika - osoba s intelektualnim teškoćama u njihovu uključivanju u život u stambenoj zajednici.

Ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić primila je danas u povodu božićnih i novogodišnjih blagdana korisnike i vodstvo Centra za rehabilitaciju Zagreb. Razgovarali su o procesu deinstitucionalizacije, što je jedan od strateških projekata ministarstva. Tim se projektom ostvaruje pravo osoba s intelektualnim teškoćama na život u zajednici kao jedno od temeljnih ljudskih prava, priopćilo je večeras Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Korisnici Zdravko Krešić, Danijel Kuzmić i Predrag Rašić dali su ministrici darove koje su izradili korisnici podružnice Orlovca uz asistenciju stručnih djelatnika. S njima su kod ministrice Opačić bile obnašateljica dužnosti ravnateljica Centra za rehabilitaciju Zagreb Ružica Stipčić i predstojnica podružnice Orlovca Katica Pogorelec.

Ministrica ih je izvijestila da je ministarstvo za taj centar osiguralo VW touareg, trenutačno u posjedu Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, te kombi putem leasinga. Vozila su namijenjena za potrebe organiziranog stanovanja u zajednici u sklopu projekta deinstitucionalizacije, kaže se u priopćenju ministarstva.

Korisnici usluga Centra za rehabilitaciju Zagreb su djeca, mladež i odrasle osobe s intelektualnim teškoćama.

Svrha projekta "Transformacija i deinstitucionalizacija Centra za rehabilitaciju Zagreb" jest intenzivna deinstitucionalizacija tog centra koja osobama s intelektualnim teškoćama omogućava da ostvare temeljno ljudsko pravo na život u zajednici. U četiri godine, od 2012. do 2016. Centar za rehabilitaciju Zagreb trebao bi se transformirati u pružatelja usluga u zajednici, a osigurao bi i dugotrajnu skrb za korisnike kojima je taj oblik skrbi potreban, navodi na internetskoj stranici taj centar.

Ciljevi projekta su edukacija zaposlenika, roditelja i skrbnika, priprema korisnika za život u stambenoj zajednici te premještanje korisnika u novoosnovane stambene zajednice.

Centar na internetskoj stranici navodi podatke o broju korisnika i mjestima gdje su uključeni u radne i školske aktivnosti i u život lokalne zajednice. Veći dio korisnika, navodi se, prihvaća stan kao svoj dom i razne aktivnosti u stanu, primijećen je napredak u vještinama, nekoliko ih je zaposleno i dio ih se služi gradskim prijevozom, samostalno se snalaze u naselju itd.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙