FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 20. prosinca 2013. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 12,30 sati

ZAGREB - Ustavni sud danas je jednoglasno ukinuo Vladinu odredbu o uvođenju radne obveze liječnicima koji su bili u štrajku. Hrvatski liječnički sindikat, koji je zatražio ocjenu ustavnosti uvođenja radne obveze, zbog toga ima pravo odlučiti hoće li nastaviti štrajk koji su bolnički liječnici morali prekinuti uvođenjem radne obveze. Predsjednica Ustavnoga suda Jasna Omejec rekla je kako je Vlada osporenu odluku donijela bez pravne osnove u pozitivnim zakonima. Vlada pri tom nije koristila pravne mehanizme koje je imala na raspolaganju poput "sudske zabrane" štrajka, već se odlučila na političku odluku u kojoj se pozvala na nevažeći tekst Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kazala je Omejec. Zakon na koji se Vlada pozvala prestao je važiti još 2006. godine, pojasnila je Omejec.

ZAGREB - Građanska inicijativa "U ime obitelji" izvijestila je kako je uputila otvoreno pismo veleposlanstvima u Hrvatskoj, u kojem ističu kako Vlada RH predloženim ustavnim promjenama želi izravno suspendirati demokraciju. "Aktualna Vlada, ustavnim promjenama o kojima se vodi rasprava u Hrvatskom saboru, očigledno želi spriječiti buduće građanske referendume o promjenama Ustava, čime se izravno suspendira demokracija", tvrde iz Građanske inicijative. Po njihovoj ocjeni, cilj ustavnih promjena koje želi provesti vladajuća Kukuriku koalicija, onemogućit će hrvatske birače da u budućnosti izravnim odlučivanjem mijenjaju Ustav svoje zemlje, što je, kako kažu, "apsolutno nespojivo s demokracijom". "Od Vas, kao promatrača demokratskih procesa u Hrvatskoj, očekujemo jasno zauzimanje stava o ovim primjesama komunističke prakse prisutne kod struktura vlasti u Hrvatskoj, te Vas pozivamo da svojom nazočnošću, očitovanjem i izvješćivanjem vaših zemalja, pomognete nastavak razvoja demokratskih procesa i prevladavanje ostataka tog istog komunističkog mentaliteta", stoji u otvorenom pismu koje je inicijativa "U ime obitelji" uputila veleposlanstvima u Hrvatskoj.

ZAGREB - Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović razriješio je ravnateljicu Nacionalnog parka Plitvička jezera Lidiju Bertović zbog lošeg vođenja te javne ustanove, zbog višekratnog kršenja Statuta Javne ustanove kao i pravilnika i Zakona o javnoj nabavi, priopćeno je jutros iz Ministarstva. Do provedbe natječaja i izbora novog ravnatelja, Javnu ustanovu NP Plitvička jezera vodit će vršiteljica dužnosti, Natalija Božičević. Kako se navodi u priopćenju, ministar Zmajlović razriješio je ravnateljicu NP Plitvička jezera 18. prosinca "zbog negativnih pokazatelja vezanih uz vođenje Javne ustanove i neostvarivanja postavljenih ciljeva tijekom 16 mjeseci obnašanja dužnosti". U više od godinu dana mandata nisu ispunjeni postavljeni strateški ciljevi koji su zacrtani na početku mandata. Pored toga, u provedenom postupku upravnog nadzora u Javnoj ustanovi „Nacionalni park Plitvička jezera“ u listopadu 2013. godine utvrđena su višekratna kršenja Statuta Javne ustanove „Nacionalni park Plitvička jezera“, pravilnika, te Zakona o javnoj nabavi, dodaje se u priopćenju.

KARLOVAC - Kaznenu prijavu protiv smijenjene ravnateljice Nacionalnog parka Plitvička jezera Lidije Bertović, na temelju kojih policija provodi izvide, podnijela je vršiteljica dužnosti ravnateljice NP Plitvička jezera, Natalija Božićević, doznaje se od policije, a to je potvrdila i glasnogovornica Ministarstva zaštite okoliša i prirode. Glasnogovornica ličko-senjske policije Maja Brozičević rekla je kako je v.d. ravnateljice NP Plitvička jezera podnijela kaznenu prijava koja ukazuje na neke protupravnosti njene prethodnice. U vezi s tim policija "provodi izvide, a oni su po novom ZKP-u, tajna“, naglasila je Brozičević. Policija je obavila pretres vozila smijenjene ravnateljice Bertović. Glasnogovornica ministarstva Dijana Sušac izjavila je danas u Varaždinu kako je v.d. ravnateljica prijavila da je smijenjena Bertović s još dvije osobe, koje nisu zaposlenici Nacionalnog parka, sinoć navečer iz Uprave tvrtke iznosila dokumentaciju. Policija je došla u prostore tvrtke, no bivše ravnateljice više nije bilo tamo, dodala je. Inače, smijenjena Bertović trebala je sinoć gostovati u Dnevniku 3. No na putu prema Zagrebu, u Karlovcu, zaustavila ju je prometna policija, koja je, kaže Bertović, bez naloga pretražila privatni automobil u kojem je bila samo suputnica. Nakon toga policija ju je odvela u postaju na informativni razgovor.

VUKOVAR - Nepoznati počinitelj sinoć je u Vukovaru skinuo i otuđio dvojezičnu ploču s čirilićnim natpisom sa zgrade Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), a u vinkovačkoj gradskoj četvrti Mirkovci razbio je dvojezičnu ploču s nazivom škole na zgradi Osnovne škole Nikole Tesle, izvjestila je vukovarsko-srijemska policija. Policija traga za počiniteljem. Dvojezične ploče nalaze se na desetak državnih institucija u gradu Vukovaru, a od 1. rujna kada je započelo njihovo postavljanje, skinuto ih je ili razbijeno dvadesetak. Sinoć skinuta ploča s vukovarskog HZZ-a, treća je dvojezična ploča skinuta s tog ureda. Prema riječima ravnatelja OŠ Nikole Tesle u vinkovačkoj gradskoj četvrti Mirkovci, Ante Vidovića, dvojezična ploča na tu je osnovnoškolsku ustanovu, u kojoj se obrazovanje provodi na hrvatskom jeziku i latiničnom pismu, kao i na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu postavljena još 2006. godine i do sinoć je nitko nije pokušao ukloniti.

ZAGREB - Hrvatsku likovnu scenu u protekloj godini obilježila su dva visokovrijedna gostovanja - Picassova izložba u Galeriji Klovićevi dvori i Caravaggiove slike "Večera u Emausu" u Muzeju za umjetnost i obrt, kojima je, osim policijske pratnje kod dolaska u Zagreb i velike medijske pozornosti, zajednička bila dobra posjećenost i dugi redovi ispred muzeja. Izložba "Remek-djela iz Muzeja Picasso, Pariz" održala se od 23. ožujka do 7. srpnja, a posjetilo ju je više od 133 tisuće ljudi. Ta prva retrospektiva Pabla Picassa u Hrvatskoj kronološki je predstavila slike i skulpture jednoga od najznačajnijih svjetskih umjetnika, počevši od "Čovjeka s kapom" koju je naslikao kao četrnaestogodišnjak do autoportreta "Nedjelja", završenog neposredno prije nego što je umro 1971. godine. Riječ je o jednom od dva postava iz Picassova pariškoga muzeja, koji su putovali svijetom nakon što je taj muzej 2009. bio zatvoren zbog obnove. Kao najvrednije umjetničko djelo ikad izloženo u Hrvatskoj u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) predstavljeno je remek-djelo slavnog talijanskog slikara Caravaggia, "Večera u Emausu". Caravaggiovo ulje na platnu iz 1606., koje prikazuje Isusa nakon uskrsnuća, inače se čuva u Pinakoteci Brera u Milanu, a Italija ga je posudila Hrvatskoj kao znak dobrodošlice u povodu njezina ulaska u EU.

ZAGREB - Godinu na izmaku u znanosti i visokom obrazovanju obilježili su predstavljanje Strategije obrazovanja, znanosti i tehologije, javna rasprava o tome strateškom dokumentu te stajalište akademske zajednice da Hrvatski sabor treba najprije donijeti tu strategiju i tek onda pristupiti izradi novoga zakonskog okvira, ali Sabor je ipak prije izmijenio Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju. Temeljna ideja Strategije, predstavljene 16. rujna u Banskim dvorima, jest postojanje trokuta znanja koji čine cjeloživotno učenje, znanost i inovacije. Tekst Strategije na 180 stranica podijeljen je na pet odvojenih segmenata - Cjeloživotno učenje, Predtercijarni odgoj i obrazovanje, Visoko obrazovanje, Obrazovanje odraslih te Znanost i tehnologija. U području visokog obrazovanja, ključna promjena koju Strategija donosi tiče se promjene sustava napredovanja u zvanjima. Novi sustav predlaže da se na visoka učilišta uvede sistematizacija radnih mjesta, te da napredovanje u zvanjima bude moguće tek kad se isprazni neko od postojećih mjesta. Prema novome sustavu, na javnim će visokim učilištima postojati samo jedna kategorija studiranja - besplatno studiranje, a namjerava se unaprijediti i studentski standard. Kad je pak riječ o znanosti i tehnologiji jedan od ključnih ciljeva je unaprjeđenje sustava financiranja kroz poticanje ulaganja poslovnog i društvenog sektora u istraživanje i razvoj.

PAKRAC - Gradonačelnik Pakraca Davor Huška pozvao je danas Vladu i Ministarstvo zdravlja da povuku odluku o pripajanju pakračke bolnice Općoj županijskoj bolnici u Požegi. "Pozivam Vladu i Ministarstvo da sagledaju cjelokupno stanje lokalne zajednice i omoguće provedbu sanacijskog programa Opće županijske bolnice Pakrac koji je održiv i jamči njenu opstojnost", izjavio je Huška Hini. Građane Pakraca i susjednih gradova i općina, čije stanovništvo gravitira pakračkoj bolnici, neugodno je iznenadila odluka o pripajanju bolnice, pogotovo jer je prije mjesec i pol dana ministar zdravlja Rajko Ostojić prilikom otvaranja suvremeno uređenog i opremljenog Odjela hitnoga prijema, u što je uloženo 5,4 milijuna kuna, izjavio da "opstojnost Opće županijske bolnice Pakrac nije upitna". "Za nas je ukidanje bolnice detonator koji će izazvati nesagledive posljedice za grad i okolicu. Time se dovodi u pitanje opravdanost postojanja Srednje medicinske škole u Pakracu, Doma za ratne vojne veterane i započetog programa razvoja visokog obrazovanja na području zdravstva, a najveći udar bit će na zaposlenost, zbog već najavljenog odlaska liječničkog kadra iz naše bolnice", rekao je Huška.

ZAGREB - Prvi sustav javnih bicikala u Hrvatskoj "Nextbike" pokrenut u svibnju u Zagrebu, nastavlja svoje djelovanje i u 2014. godini, najavio je poduzetnik Krešimir Dvorski koji je projekt sa svojim suradnicima osmislio i realizirao. Potrebu za nastavkom projekta potvrđuje više od 2600 sadašnjih registriranih korisnika što je u usporedbi s rujnom ove godine povećanje za tisuću. U prvih šest mjeseci pokretanja projekta "Nextbike" bilježi više od 7300 iznajmljivanja bicikala s prijeđenih oko 17.400 kilometara, iznosi podatke Dvorski. Stanice sa po osam do 12 bicikala na kojima se bicikli za sada u Zagrebu mogu unajmiti su one kod Tehničkog muzeja, Kvaternikovog trga, Gundulićeve - Varšavske, Petrinjske - Amruševe, kod Nacionalne i sveučilišne knjižnice, Glavnog kolodvora, u Vrbanima kod trgovačkog centra Point, kod Avenue Malla, uz Studentski dom "Stjepan Radić", na Sigečici kod restorana RougeMarin, u Maksimiru, te u Tomićevoj (isključivo za goste hostela "Chillout"). Na tih je 12 satnica trenutno na raspolaganju 75 bicikala, a jedan korisnik može unajmiti najviše dva bicikla.

SPLIT - Splitska policija kazneno je prijavila dvojicu muškaraca iz Splita zbog iznude nad 42-godišnjim Splićaninom, kojeg su zbog duga od 9 tisuća eura prisilili da proda višestruko vrijedniji stan. Osumnjičeni 32-godišnjak i 38-godišnjak su tijekom 2004. nekoliko danas prisilno držali u stanu u Splitu danas 42-godišnjaka i prijetili mu smrću zbog novčanog duga od 9000 eura prema 32-godišnjaku. Također su ga prisilili da im u ime duga proda stan u Splitu vrijedan 480 tisuća. Protiv obojice je podnijeta kaznena prijava zbog iznude.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙