FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

22. obljetnica 72. bojne vojne policije- Gotovina odao počast poginulima

SPLIT, 13. prosinca 2013. (Hina) - Svečanom akademijom te misom zadušnicom i polaganjem vijenca na gradskome groblju Lovrincu danas je u Splitu obilježena 22. obljetnica utemeljenja 72. bojne vojne policije čijih je 13 pripadnika poginulo u Domovinskom ratu.

Na polaganju vijenca na Lovrincu te na misi zadušnici u crkvi sv. Ante na Poljudu bio je i general Ante Gotovina pod čijim se zapovjedništvom 72. bojna vojne policije borila u Domovinskom ratu u zoni odgovornosti 4. gardijske brigade od Karlobaga do Dubrovnika.

General Gotovina, koji zbog prije dogovorenih obveza nije mogao biti na svečanoj akademiji, prilikom polaganja vijenca na gradskome groblju Lovrincu podsjetio je kako su svi pripadnici 72. bojne vojne policije prije nego što su postali vojni policajci bili ratnici u borbenim postrojbama, i to im je dalo dodatni autoritet među ostalim pripadnicima vojske na koje su morali paziti.

“Danas se s pijetetom sjećamo onih koji su iz sastava 72. bojne vojne policije dali svoje živote, njihovih obitelji koje su s nama, naših pripadnika koji nose trajni biljeg Domovinskog rata, i to je razlog zašto smo svi skupa ovdje”, istaknuo je general Ante Gotovina odajući počast pred braniteljima pred križem na splitskome gradskom groblju Lovrincu.

Na svečanoj akademiji u časničkome domu Hrvatske vojske na Poljudu predsjednik Udruge branitelja, veteran 72. bojne Vojne policije Zlatko Čipčić pozvao je sve branitelje, braniteljske udruge i hrvatski narod na jedinstvo koje nam je, kako se izrazio, potrebno sada kao i 1991. godine.

“Mi nismo ratovali protiv civila, nego protiv srpskog fašizma, terorista i četničkih horda koje su razarale našu domovinu”, rekao je Čipčić i pozvao Državno odvjetništvo da “zaustavi progon obitelji” njihovih suboraca jer oni nisu bili u svojemu privatnom ratu.

Posebice je istaknuo kako “golgotu prolaze obitelji, a ponajprije djeca osuđenih pripadnika u, kako je ocijenio, očito političkom procesu vođenom protiv njih u slučaju Lora”.

“Nakon izdržavanja kazni, vode se sudski procesi za naknadu štete onima koji su se borili protiv Republike Hrvatske. Obiteljima osomorice veterana 72. bojne vojne policije (suđenima u ‘slučaju Lora’) prijete doživotne ovrhe jer goleme novčane kazne neće moći platiti do kraja života”, rekao je Čipčić.

Dražen Konsa, izaslanik ministra obrane Ante Kotromanovića, načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH generala Drage Lovrića i zapovjednika HRM-a komodora Roberta Hranja, na svečanoj akademiji u Splitu pozvao je branitelje da se ne otuđuju jedni od drugih.

“Oni koji nisu bili s nama u Domovinskom ratu ne mogu nam pričati kakva je bila istina o Domovinskom ratu”, poručio je Konsa.

Splitsko-dalmatinski dožupan Luka Brčić istaknuo je kako nisu u pravu oni koji su nezahvalni braniteljima iz Domovinskog rata, a izaslanik splitskoga gradonačelnika Ive Baldasara Drago Davidović rekao je da će se Gradska uprava zauzimati za istinu o Domovinskom ratu.

Na svečanoj akademiji prikazan je i osmominutni dokumentarni film pod nazivom “Mrtvom ćaći ratniku” u kojem Sanja Knežević govori o svojem ocu poginulome u Domovinskom ratu te kritizira “one koji sjede u foteljama” zbog nebrige prema hrvatskim braniteljima.

“Dragi ćaća, nisi se borio za slobodu onih koji su nas otpočetka napadali”, rekla je među ostalim Sanja Knežević, a tijekom njezina govora nekolicini nazočnih niz lice je potekla suza.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙