FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: zašto država ne riješi devastaciju Bribirske glavice?

ZAGREB, 13. prosinca 2013. (Hina) - HDZ-ov zastupnik Duje Marasović pozvao je danas nadležne službe da riješe devastaciju na arheološkom lokalitetu Bribirska glavica, središtu hrvatske države iz 13. stoljeća i spomeniku kulture najviše kategorije.

Zašto država to neće riješiti, upitao je Marasović u saborskoj raspravi o izmjenama zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, navodeći da je na spomenutom lokalitetu 'izbetonirana' grobnica u obliku zvijezde petokrake promjera sedam metara.

"Ne mogu više izdržati presing ljudi iz Šibenika i Skradina, svaki dan dobivam dopise da se to riješi, rekao je Marasović, kojem su se u apelu za zaštitu Bribirske glavice priključili i Jasen Mesić (HDZ) i Boro Grubišić (HDSSB).

Oporbeni zastupnici rezervirani su prema Vladinu prijedlogu da se još jednom, do konca iduće godine, produlji rok odredbe kojom se smanjuje broj obveznika plaćanja neizravne spomeničke rente.

Od 25 djelatnosti samo ih se sedam obvezuje na uplatu te rente, rekao je zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš.

To su veletrgovina duhanom, parfemima, male trgovine istim proizvodima, telekomunikacije, banke, osiguravateljske kuće, kladionice itd.

Mesić se ne protivi olakšicama gospodarskim djelatnostima, no pita se je li opraštanje od 0,05 posto prihoda na jednoj, a gubitak od 60 milijuna kuna na drugoj strani gubitak ili dobitak?

Tih 60 milijuna moralo se investirati u obnovu baštine, tumači Mesić i napominje da je na ta sredstva vezano i više stotina tvrtki i obrta specijaliziranih za obnovu kulturnih dobara.

Marasović se slaže da je ulaganje u kulturnu baštinu najbrži način da se vrati uloženo i poveća BDP i prihodi od turizma.

Ako ukidamo spomeničku rentu, neka se dio novca za baštinu osigura od sredstava namijenjenih obnovi fasada, predložio je HDZ-ov zastupnik.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙