FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

A. Palarić: ni jedna vlast ne voli neugodna pitanja

ZAGREB, 12. prosinca 2013. (Hina) - Ni jedna vlast ne voli neugodna pitanja, svaka želi reći ono što joj pogoduje, rekao je danas na okruglom stolu o desetoj obljetnici prava na pristup informacijama sudac Ustavnog suda Antun Palarić, nekadašnji državni tajnik Središnjeg ureda za upravu.

Palarić je, prisjećajući se donošenja prvog Zakona o pravu na pristup informacijama, ocijenio da je taj zakon bio velik i hrabar iskorak, ali je trebalo puno truda za njegovu primjenu.

Ipak, uspjeli smo ga primijeniti, propisali smo tijela javne vlasti, natjerali ih da imenuju osobe odgovorne za informiranje, utvrdili standarde za izradu kataloga informacija, educirali osoblje, pobrojao je Palarić, 'priznajući' da tada, ipak, nije prihvaćen koncept imenovanja povjerenika.

Svijet ne počinje našim imenovanjem, niti završava (razrješenjem), rekao je Palarić i povjerenici za informiranje, organizatorici okruglog stola, zaželio uspješan rad.

Podizanje svijesti javnosti o tome da građani imaju pravo znati, temeljni je zadatak koji si postavlja povjerenica Anamarija Musa, nedavno imenovana na tu dužnost.

Očekujem suradnju civilnog društva i akademske zajednice, ali i svih drugih sastavnica javne vlasti, rekla je Musa.

Opetovala je da povjerenica nije jedina institucija u borbi za transparentnost i protiv korupcije, nego je dio mreže u koju su uključene najviše institucije vlasti i cijeli sustav javnog odlučivanja.

Godine 2011. Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) u svoju je nadležnost dobila i pravo na pristup informacijama, a već koncem te godine zabilježen je porast broja zahtjeva za pristupom informacijama, rekla je Dubravka Dolenc povezujući to s praksom da su se kao zahtjevi počeli priznavati i telefonski i elektronički zahtjevi, te da je prekinuta praksa u kojoj su tijela javne vlasti odbijala pružiti informacije ako se tražitelj nije pozvao na zakon.

U 2012. zabilježen je daljnji rast broja predmeta, bilo ih je 127 posto više nego godinu prije, u radu je bilo 709 predmeta, 481 žalba.

Pokrenuti su prekršajni postupci protiv tijela javne vlasti koja su odbijala dati tražene informacije, donijete su tri prekršajne presude – kažnjena su tijela i odgovorne osobe u njima, rekla je Dolenc.

U praksi je uočeno da mnogi korisnici, ali ni tijela javne vlasti nisu dovoljno upućeni u zakon i nisu educirani, stoga je upravo edukacija apostrofirana kao važan element u osiguravanju prava na pristup informacijama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙