FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Udruga za obiteljske vrijednosti: Zakon o životnom partnerstvu opasan

ZAGREB, 5. prosinca 2013. (Hina) - Udruga za promicanje obiteljskih vrijednosti ocijenila je danas da Vladin nacrt Zakona o životnom partnerstvu sadrži niz odredaba u kojima se teško krše temeljna ljudska prava, osobito prava djece, te da je riječ o "novoj podvali vladajućih i iznimno opasnom zakonu" sa štetnim posljedicama na slobode i prava svih građana i na cjelokupno društvo.

Udruga u priopćenju navodi da bi "pripisivanje gotovo svih prava koja ima brak, kao zajednica žene i muškarca, jednoj sadržajno potpuno drugačijoj zajednici, predstavljalo izigravanje volje birača i demokratskog izjašnjavanja", a vladajuće poziva da, uvažavajući rezultate nedjeljnog referenduma, statusna pitanja istospolnih zajednica riješe na način na koji to ne ugrožava postojeća prava drugih.

Smatraju da osobito treba zaštititi pravo djece da znaju svoje podrijetlo te "da o njima ponajprije skrbe njihovi majka i otac, kad god je to moguće", a pozivaju i da se odnose djeteta s trećim osobama ne uređuje kao pravo odraslih.

Zamjeraju što se istospolnim parovima omogućuje medicinski potpomognuta oplodnja čime se, kažu, djeci "otima i uskraćuje jedan od bioloških roditelja i pravo da rastu u najboljem okruženju koje predstavlja zajednica žene i muškarca", te posvajanje djece "pod prikrivenim drugačijim nazivom partner – skrbnik".

Nezadovoljni su i, kako kažu, vladinim pokušajima "nasilnog redefiniranja i dekonstrukcije hrvatskog društva, nametanjem građanima ideologije i svjetonazora stranog vrijednostima, kulturi i identitetu hrvatskog naroda", dok brojne teme s kojima se suočavaju obitelji u Hrvatskoj ostaju izvan njihova fokusa, od nezaposlenosti do alarmantne demografska situacije.

Zabrinjava ih i "sužavanje prostora demokracije, nasilje, uvrede, omalovažavanje, diskriminacija i sustavni pokušaji diskreditacije i ušutkavanja neistomišljenika, koji sve češće dolaze od predstavnika vlasti, medija i provladinih udruga koje kontroliraju, kao i pokušaji da se biračima oteža, uskrati i u praksi onemogući ostvarivanje vlasti neposrednim odlučivanjem".

U priopćenju, koje potpisuje predsjednik Udruge Krešimir Miletić, navode i kako najveći dio odredbi tog zakonskog prijedloga nije utemeljen u međunarodnim dokumentima niti u znanosti, vrijednostima, kulturi, običajima i identitetu hrvatskog naroda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙