FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HDZ: Jovanović ugrožava obrazovni proces

ZAGREB, 4. prosinca 2013. (Hina) - HDZ-ovi odbori za odgoj i obrazovanje te za znanost i visoko obrazovanje ocijenili su danas, reagirajući na obavijest ministarstva o odgodi isplate naknade za prijevoz i prekovremene sate nastavnicima, da ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović ugrožava obrazovni proces umjesto da brine o poboljšanju društvenog i materijalnog položaja nastavnika.

"Umjesto da ministar brine o poboljšanju društvenog i materijalnog položaja nastavnika, kako je Kukuriku obećavao u Planu 21, svojim potezima čini upravo suprotno i tako izravno ugrožava odvijanje obrazovnog procesa. Podsjećamo da je sam ministar na sjednici Vlade javno izjavljivao da će dati ostavku ako dođe do smanjenja plaća i primanja nastavnika pa nakon toga prvi za smanjenje plaća digao ruku", pišu HDZ-ovi odbori u priopćenju.

Jedino što radi je da bezuspješno pokušava mijenjati naš svjetonazor i svjetonazor učenika nasilnim uvođenjem spolnog odgoja, što je dovelo do raspisivanja referenduma o braku. Ni najmanje ga ne brine što je, njegovom izravnom krivicom, za to potrošeno pedesetak milijuna kuna, naglašavaju.

Ističu i da su već ranije upozoravali da je proračun Ministarstva za 2013. loš i podplaniran, samo na stavci plaća u sustavu obrazovanja, otprilike 700 milijuna kuna, te da će zbog toga proizaći mnogi problemi u sustavu. "To je prilikom nedavnog rebalansa proračuna i potvrđeno", napominju.

Posljedice tako lošeg proračuna, nažalost, uz učenike, studente i znanstvene novake sada na svojim leđima ponovo najizravnije osjećaju učitelji, profesori i ostali zaposlenici, upozoravaju.

Podsjećaju i na to da je aktualna vlast već smanjila prosvjetarima plaću, ukinula regres, božićnicu i drastično smanjila osnovicu za jubilarnu nagradu.

S druge strane, upozoravaju odbori, Ministarstvo na prijedlog riječkih olimpijaca "uvodi povlaštene mirovine za osvajače medalja i to od 45 godine pa do kraja života, bez ikakvog imovinskog cenzusa!?".

"Ako Vlada i Ministarstvo tako nastave raditi i planirati logično je zaključiti kako će prosvjetari, uz božićnicu (prošle godine) i naknade za prijevoz (ove godine), dogodine i prije prosinca ostati bez plaće", zaključuju HDZ-ovi odbori.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙