FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SABA: zabrinuti jer se NDH nudi kao model organizacije moderne Hrvatske

ZAGREB, 3. prosinca 2013. (Hina) - Čelnici Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABA) na današnjoj su konferenciji za novinare u povodu prijetnji djelatnicima Javne ustanove spomen područja Jasenovac izrazili veliku zabrinutost stanjem u Hrvatskoj jer se "koncept zločinačke tvorevine NDH nudi kao model za organizaciju moderne hrvatske države".

Počasni predsjednik Savjeta Spomen-područja Jasenovac Ivan Fumić osudio je prijetnje koje su prije nekoliko dana stigle u Spomen-područje - anonimni prijeteći e-mail sa slikom metka u kojemu se djelatnici nazivaju antihrvatima i izdajnicima, te poruka pod naslovom "Vi širite četničku propagandu" i ustaškim pozdravom "Za dom spremni" s potpisom predsjednika HČSP-a Josipa Miljka.

Fumić je ustvrdio kako oni koji su u Drugom svjetskom ratu pomagali ustaški poredak, dio Katoličke crkve i svi koji su sudjelovali u ustaškom poretku, a 90-tih godina su se vratili na hrvatsku političku scenu, "žele na sve moguće načine da se zaborave žrtve Jasenovca u kojem je ubijeno više od 85.000 Srba, Židova, Roma i Hrvata antifašista".

Fumić smatra da se od 90-tih nastoje relativizirati zločini nacizma, ustaša, četnika i drugih. Ocjenjujući da referendumi o ustavnoj definiciji braka i za promjenu zakona o pravima nacionalnih manjina na uporabu njihova jezika i pisma "vraćaju Hrvatsku sto godina unatrag", Fumić je ustvrdio kako te akcije pokazuju nastojanje da se u Hrvatskoj na mala vrata uvede diktatura.

Smatra i da zabrana izvještavanja medijima iz stožera građanske inicijative "U ime obitelji" pokazuje za koje se ciljeve oni bore. "Prijetnja Upravi Spomen područja Jasenovac ide iz tih sredina", rekao je Fumić.

Predsjednik SABA Daniel Ivin kazao je da Katolička crkva u Hrvatskoj nije organizacija vjernika već politička organizacija. "To je politička organizacija i ne zastupa vjernike", smatra Ivin.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙