FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Građani glasaju protiv upozorava na nepravilnosti

ZAGREB, 1. prosinca 2013. (Hina) - Na temelju neanonimnih prijava, Kampanja Građani glasaju protiv upozorava na nepravilnosti tijekom održavanja referenduma.

Kako navodi Kampanja, radi se o neupućenosti nekih članova biračkih odbora u način ostvarenja biračkog prava za one koji se ne nalaze na popisu birača, što je u više prijavljenih slučajeva uspješno riješeno tek intervencijom DIP-a.

Upozorava i na stranački sastav biračkoga odbora u Sotinu gdje su, kako tvrde, svi članovi kao i promatrač lokalno poznati članovi HDZ-a.

Upozoravaju i na, kako navode, glasačke kutije na kojima nije vidljiv zakonom propisan pečat s grbom na više biračkih mjesta u Zagrebu (Gundulićeva, Krajiška, Mesićeva).

Promatrači se naginju nad pregrade i pokušavaju vidjeti kako birači glasaju, navodi Kampanja u svom priopćenjuu i dodaje kako su biračima dostupne grafitne umjesto kemijskih olovaka (Brodarica, Šibenik).

Posebno ističemo da je Stožer za obranu digniteta Vukovara iskoristio referendumski dan za prikupljanje potpisa za, kako smatra Kampanja Građani glasaju protiv, sljedeći diskriminatorni referendum o ograničenju prava nacionalnih manjina, i to tako što su štandovi postavljeni tik do biračkih mjesta – u najboljem slučaju na dopuštenih 50 metara, ali i u nekim prijavljenim slučajevima i bliže, pa čak i unutar biračkih mjesta.

Kampanja navodi kako je takve prijave dobila iz Velike Gorice, Zagreba i Vukovara (ukupno osam mjesta), a o tom su građani obavijestili DIP.

Kampanja smatra kako se ovim nastavlja loša praksa iskorištavanja demokratske procedure za antidemokratske ciljeve te da aktualna pravila referendumskog postupka nisu dostatna da birače zaštite od ovakvih manipulacija.

Građani galsaju protiv poziva birače da svakako izađu na referendum i glasaju protiv.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙