FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ženska fronta: na referendumu glasujte protiv, zaštitite svoja prava

ZAGREB, 30. studenoga 2013. (Hina) - Udruge okupljene u Ženskoj fronti za radna i socijalna prava pozvala su građane da sutra na referendum o ustavnoj definiciji braka glasuju protiv - i to, kako navode, protiv diskriminacije, neravnopravnosti i homofobije, da bi se "prekosutra moglo zajedno raditi na očuvanju osnovnih socijalnih prava".

"U trenutku kada se bez stvarne javne rasprave usvaja dvadesetak radnih i socijalnih zakona kojima se posredno i neposredno ugrožava položaj obitelji, prisiljeni smo trošiti zajedničku energiju, resurse i vrijeme na diskriminatorni referendum kojim će se zacementirati pravo većine nauštrb jedne manjinske skupine", ističu udruge u priopćenju u povodom sutrašnjeg referenduma na kojem će građani odlučiti hoće li se Ustavom brak definirati kao zajednica žene i muškarca.

Udruge u Ženskoj fronti za radna i socijalna prava smatraju da se nedopuštanjem uživanja jednakih prava različitim manjinskim skupinama, te skupine diskriminira, te im se dokida i mogućnost solidarizacije i usredotočivanja na mnoga goruća pitanja.

"Povijesna, ali i recentna zbivanja u drugim europskim državama nedvosmisleno ukazuju na tendenciju da u jeku ekonomske krize u političkoj areni zabljesnu dotad uglavnom marginalne radikalne, desne i konzervativne grupacije koje populističkom retorikom te okrivljavanjem manjinskih društvenih skupina za različite socijalne i sistemske probleme iznimno uspješno prikupljaju političke bodove. Stoga se ne treba iščuđavati što je i (već zakonom regulirano) pitanje tko smije sklopiti brak i gdje se to može upisati postalo daleko važnije od, primjerice, pitanja financiranja autonomnih skloništa za žene koje su preživjele partnersko nasilje, uvjeta rada na određeno, preraspodjele radnog vremena ili dobi odlaska u mirovinu", naglašavaju udruge.

Priopćenje potpisuju Udruge okupljene unutar Ženske fronte za radna i socijalna prava - Autonomna ženska kuća Zagreb, Babe, BRID (Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju), Centar za ženske studije, CESI, Inicijativa za rad spremne, Kontra, Roda, ROSA, Sindikat umirovljenika Hrvatske, Udruga za pomoć i edukaciju žrtava mobbinga, Zelena akcija, Ženska mreža Hrvatske te Ženska sekcija SSSH.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙