FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Održava se međunarodni skup "Fenomen Glasa Koncila"

ZAGREB, 25. studenog 2013. (Hina) - Međunarodni znanstveni skup "Fenomen Glasa Koncila 1963. – 2013.", koji se danas održava u Nadbiskupijskome pastoralnom institutu u Zagrebu otvorio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Glas Koncila rođen je u gibanjima koja su spajala novo i staro u događaju Drugoga vatikanskoga koncila i u provedbama crkvene obnove nakon njega, rekao je Bozanić dodavši kako današnji događaj potvrđuje rast u trajanju, koji nije zaboravio korijene i potrebu uvijek novih pothvata koji ostaju vjerni crkvenosti i svježini Duha Svetoga, kao zalogu kršćanske životnosti i svjedočenja.

Glavni urednik Glasa Koncila Ivan Miklenić naglasio je kako je cilj skupa objektivno vrednovanje izvjesnih, vjerojatnih doprinosa Glasa Koncila crkvenom životu u njegovim različitim razinama i aspektima, doprinosa boljitku života hrvatskog naroda i svih hrvatskih građana na kulturnom, gospodarskom, odgojno-obrazovnom, socijalnom i drugim područjima društvenoga života.

Po Miklenićevim riječima Glas Koncila postao je nezaobilazno povijesno vrelo recentne crkvene povijesti na ovim prostorima. Kao crkveni list GK je od samih početaka sudionik crkvenog služenja na području naviještanja, katehizacije, caritasa, zajedništva, ekumenizma i doprinosa općemu dobru cjelokupnog društva, rekao je dodavši kako list u koncepciji dnevnika izlazi tjedno te bilježi sva relevantna događanja Crkve u Hrvata i Opće Crkve.

Tajnik Papinskoga vijeća za sredstva društvene komunikacije mons. Giuseppe Scotti smatra kako je obljetnica izlaženja Glasa Koncila važna prigoda koja govori o dalekovidnosti i hrabrosti mjesne Crkve koja je željela da ljudi upoznaju i žive Koncil, u godinama u kojima su muževi i žene u ovoj zemlji doživljavali diskriminaciju i kušnju zbog svoje pripadnosti Kristu koja je, u nekim slučajevima, završavala mučeništvom. I danas uistinu, premda u promijenjenim političkim i gospodarskim uvjetima, postoji potreba da se izađe iz "doma robovanja", kao što čitamo u Knjizi o Jošui, i kao što je bio slučaj u povijesti ovoga naroda, kazao je mons. Scotti.

Glavni urednik talijanskih katoličkih dnevnih novina "Avvenire" Marco Tarquinio ocijenio je da se život obitelji zasnovan na braku jednoga muškarca i jedne žene nalaze na ciljniku čitavoga Zapada i mnogih zemalja Europske Unije. "To obezvrjeđivanje ljudskoga postojanja i obiteljskoga krila koje ga prihvaća i u kojemu ono sazrijeva, krije u sebi opasnost da dođe do izokretanja pogleda, do povratka praksa za koje se mislilo da su zauvijek izbrisane, tj. do svijeta koji je vrlo moderan, a ipak užasno star", rekao je Tarquinio.

U nastavku skupa, više od trideset teologa, povjesničara, komunikologa i novinara iz Italije, Njemačke, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske govore o teološkom doprinosu Glasa Koncila crkvenom životu, doprinosu medijskoj kulturi te društvenom i političkom značenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙