FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 22. studenoga 2013. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 12,30 sati

ZAGREB - Saborska oporba upozorila je danas kako mnoge općine neće preživjeti učinke koje će donijeti izmjene zakona o područjima posebne državne skrbi, o brdsko-planinskim područjima te o obnovi i razvoju Vukovara. Mjerama koje predlaže, Vlada potiče velike gradove, a male općine nastavlja kažnjavati, ocijenio je zastupnik Ante Sanader (HDZ) u nastavku sjednice Hrvatskog sabora, tvrdeći kako mnoge općine neće preživjeti učinke Vladinih mjera. Aktualna vlast je u Planu 21 najavljivala decentralizaciju, no ovdje se zapravo radi o novoj centralizaciji, tvrdi Sanader. Sve što nije uništeno oružjem u srpskoj agresiji, sada će se uništiti perom, naglasio je zastupnik Ante Babić (HDZ), dodajući da će samo njegov Imotski u proračunu izgubiti sedam milijuna kuna ili petinu svojih prihoda. Jadan je onaj koji na račun sirotinje, onih koji su stradali, kojima je sve srušeno, ide puniti proračun, kaže Ivan Šuker. Branko Hrg (HSS) iz svega iščitava namjeru ukidanja nekih jednica. Prvo će se, kaže, dokazivati da neke nisu fiskalno sposobne, a u slijedećem koraku ići će se na njihovo ukidanje. Laburist Branko Vukšić Vladi predbacuje da parcijalno rješava probleme. Vlada aspirinima pokušava liječiti tešku bolest, kaže Vukšić i podsjeća se u protekle dvije godine nikada nije ozbiljno raspravljalo o regionalnom razvoju. Situacija u državnom proračunu je takva da smo određene rezove morali povući, rekao je zamjenik ministra regionalnog razvoja Jakša Puljiz, koji odbacuje oporbene tvrdnje i uvjerava da najsiromašnije jedinice neće biti zakinute.

SPLIT - Ministar uprave Arsen Bauk danas je izjavio kako je pravna, a ne politička odluka njegova Ministarstva da se obustavi primjena izmjene vukovarskog gradskog Statuta, kojom se područje Vukovara izuzima od zakonskih odredaba o uporabi manjinskog jezika i pisma. "Ovo je pravno a ne političko pitanje, prema tome mi smo postupili sukladno našim zakonskim obvezama", rekao je ministar Bauk odgovarajući danas na pitanje novinara u Splitu i istaknuo kako je siguran da bi bilo koji ministar, iz bilo koje stranke, donio jednaku odluku. Vlada sada ima 30 dana vremena da odluči hoće li Ustavnom sudu poslati zahtjev za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom Statutarne odluke o izmjenama Statuta grada Vukovara. Na upit novinara hoće li se i dalje postavljati dvojezične ploče u Vukovaru i hoće li se smirivati stanje u tom gradu, ministar Bauk je odgovorio: "Ponovit ću: radi se o pravnom, a ne političkom pitanju i pozivam sudionike da se na taj način o ovoj odluci izjašnjavaju, dakle, je li ona u skladu sa Zakonom ili nije", rekao je Bauk.

PULA - HDZ Istarske županije ocijenio je danas kako se vladajući IDS i Istarska županija odnose sramotno prema prikupljanju potpisa za raspisivanje referenduma o uporabi jezika nacionalnih manjina, te da lokalne vlasti pojedinih istarskih gradova na nedemokratski i totalitarni način onemogućavaju skupljanje potpisa. "Način na koji se vladajući IDS, a samim time i Istarska županija odnose prema prikupljanju potpisa za raspisivanje referenduma o uporabi jezika nacionalnih manjina je sramotan, i sve manipulacije gradskih vlasti u Istri kojima se to pravo onemogućava, usporava ili zabranjuje, su nedemokratske i totalitarne", izjavio je tajnik pulskog HDZ-a Ivica Butorac. Istarskom županu Valteru Flegu poručio je da "Istarska županija možda nije dužna sudjelovati u aktivnostima oko prikupljanja potpisa", no gradovi nemaju pravo onemogućavati prikupljanje potpisa na javnim mjestima. Predsjednik istarskog HDZ-a Marino Roce ocijenio je kako je pitanje uporabe jezika nacionalnih manjina kao i referendum za obitelj, "isprovocirala vlast kako bi prikrila svoju nesposobnost da vodi ovu državu, koja svakim danom sve više tone". Predsjednik pulskog HDZ-a Zrinko Kajfeš ocijenio je da je Istra jedna od najrazvijenijih hrvatskih županija, ali je istodobno "jedna od najkontroliranijih županija u kojoj se glumi demokracija i transparentnost".

ZAGREB - Ionako opširan dnevni red Hrvatski sabor danas je dopunio s 11 novih točaka, među kojima su i prijedlozi izmjena zakona o Državnom odvjetništvu, o USKOK-u, o sudovima za mlade. U dnevni red uvršten je i prijedlog odluke o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga u operacije potpore miru UN-a. Ivana Šukera (HDZ) zasmetalo je što Vlada od Sabora traži hitno donošenje zakona. Krajnje je vrijeme da Vlada prestane kampanjski raditi, rekao je Šuker, podsjećajući da postoje jasno propisani razlozi za hitni postupak, koje on u ovom slučaju ne vidi.

ZAGREB - Josip Matković, koji je na izvanrednom saboru 21. rujna u Osijeku izabran za predsjednika Hrvatske stranke prava (HSP), apelirao je danas na Ministarstvo uprave da što prije donese rješenje tko je novi predsjednik HSP-a jer se u tom ministarstvu vodi upravni spor s dosadašnjim predsjednikom HSP-a Danielom Srbom koji tvrdi da je legalno izabran isti dan na paralelnom saboru te stranke u Sisku. Uvjeren da će ministarstvo u svom rješenju njega potvrditi za legalnog predsjednika stranke, Matković je na konferenciji za novinare rekao da je, dok ministarstvo ne donese rješenje, u registru još upisan Daniel Srb. Za njega Matković tvrdi da upravlja stranačkom blagajnom na, kako tvrdi, sumnjive načine i raznim potezima, poput otkazivanja stranačkih prostorija u nekim gradovima i općinama, šteti stranci. Kao stranka u postupku imamo pravo na uvid u dokumentaciju koju je Srb dostavio ministarstvu i u njoj smo našli mnogo grešaka i falsifikata, ustvrdio je Matković. Pozvao je građane da se odazovu na referendum o ustavnoj definiciji braka kao zajednici muškarca i žene te da zaokruže na listiću "za".

ZAGREB - Dani fotografije Arhiva Toše Dabca počinju danas izložbom fotografija "Tošo Dabac - Uhvatiti pokret" u No galeriji zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti, gdje će se predstaviti dvadeset njegovih fotografija velikih formata nastalih od 1935. do pedesetih godina, a većina ih do sada nije nikad objavljivana i izlagana. Riječ je o petoj izložbi o raznovrsnosti i svestranosti Dabčeva opusa, koja otkriva manje poznate segmente njegova rada. Radovi su izabrani između njih 400 koji tematski sažimaju motive plesa, kazališnih predstava i sportskih događanja. Posebnost izložbe "Uhvatiti pokret" su veliki formati (100x100 cm), što nije bilo toliko uobičajeno za Dabca, no sami motivi na koje je se u ovom slučaju fokusirao zahtijevali su takav format, rekla je kustosica Marina Bežanić za Hinu. Uz dvadeset fotografija njih još pedesetak predstavit će se na projekcijama.

SLAVONSKI BROD - Brodsko-posavska županija ove godine sufinancira troškove klanja svinja u ovlaštenim klaonicama u iznosu od 100.000 kuna, kako bi se spriječavalo širenja moguće zaraze trihineloze kod svinja. Program svinjokolje u klaonicama u toj se županiji provodi već 12 godina, a ugovor o sufinanciranju s tri klaonice danas je potpisao brodsko-posavski župan Danijel Marušić. "Akcija je počela u vrijeme kada je na ovom području bila eksplozija trihineloze kod svinja, s oko 2.000 slučajeva godišnje. Građani su prepoznali dvostruku vrijednost ovog programa. Uz klanje svinja u ovlaštenim objektima, kroz program se rješava i problem zbrinjavanja otpada koji bi u konačnici završio u kanalizaciji ili u okolišu", rekao je Damir Agičić, županijski veterinarski inspektor i inicijator programa. Tri klaonice koje sudjeluju u programu, prošle su proces usklađivanja sa zakonodavstvom EU tako da imaju ovlasti izvoziti svoje proizvode i na tržište cijele EU.

ZAGREB - Pomoć umirovljenicima za mjesec studeni, koju daje Grad Zagreb, isplaćivat će se danas putem tekućih računa u Zagrebačkoj banci, a od ponedjeljka putem Hrvatske pošte, priopćio je Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. Umirovljenici koji novčanu pomoć nisu primili na kućnu adresu moći će je podići u poštanskim uredima, deset dana po obavijesti, a nakon toga roka neće biti retrogradne isplate pomoći za navedeni mjesec. Pravo na novčanu pomoć ostvaruju umirovljenici, državljani Hrvatske, koji prije podnošenja zahtjeva za priznavanje prava na novčanu pomoć umirovljenicima, prebivaju na području Zagreba najmanje pet godina neprekidno, a čiji su ukupni prihodi jednaki ili manji od 1.500 kuna mjesečno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙