FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Zagrebu simpozij uz otvaranje centra za liječenje posljedica presađivanja matičnih stanica

ZAGREB, 15. studenog 2013. (Hina) - Prvi simpozij o liječenju negativnih posljedica presađivanja matičnih stanica, kojim je službeno na KBC Rebru otvoren centar posvećen tim pitanjima, počeo je jutros s radom u Preporodnoj dvorani Narodnog doma u Zagrebu.

Simpozij je u organizaciji Zavoda za hematologiju KBC Rebro i Nacionalnog instituta za rak (NIC) SAD-a okupio vodeće stručnjake iz Europe i Amerike i označio tridesetu obljetnicu iskustva na transplantacijama matičnih stanica u tom Zavodu, koje ga čini vodećim u regiji.

U Hrvatskoj je do sada matičnim stanicama liječeno oko dvije tisuće bolesnika, od čega 1435 matičnim stanicama nesrodnog davatelja, a trenutni kapaciteti liječenja matičnim stanicama Zavoda za hematologiju su 130 do 140 pacijenata na godinu, kazao je pročelnik Zavoda Damir Nemet.

Ponosni smo na osnivanje centra koji treba ponuditi što cjelovitiju znanstvenu i kliničku skrb bolesnicima, za što je potreban miltidisciplinarni pristup, kazao je Nemet.

Voditelj tranplantacije matičnih stanica u NIC-u Steven Živko Pavletić, koji je poticatelj suradnje i voditelj projekta u ime američke strane, kazao je da će centar naredne godine intenzivirati rad na znanstvenim projektima kojima je cilj istražiti razne aspekte bolesti i mogućnost njihova izliječenja.

Skup su pozdravili i zaželjeli centru uspješan rad pomoćnica ministra zdravlja Mirela Bušić i američki veleposlanik u Hrvatskoj Kenneth Merten.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙