FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 8. studenoga 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat.

ZAGREB - Dio oporbenih stranaka uvjeren je da najavom prodaje svog dioničkog udjela u Ini MOL želi napraviti pritisak na hrvatsku Vladu, s obzirom da su današnji pregovori između hrvatske Vlade i MOL-a o međusobnim odnosima u Ini rezultirali razmimoilaženjem dviju strana. "Mislim da se radi o svojevrsnom pritisku MOL-a, s obzirom da su u tijeku pregovori, što nikako nije dobro za pozitivan ishod tih pregovora", rekao je večeras Hini Josip Salapić (HDSSB). Salapić je uvjeren kako je riječ o odgovoru mađarske strane na zahtjeve DORH-a vezane uz sumnju u nezakonitosti u prodaji Ine te o pritisku na hrvatsku Vladu. I laburist Dragutih Lesar ističe kako je moguće da je najava MOL-a pokušaj jačanja pregovaračke pozicije mađarske strane. "Ako to nije u pitanju, moguće je i da ova najava ima veze s interesima 'velikih igrača' vezanima uz velike pravce plinovoda", rekao je Lesar. U HDZ-u večeras nisu htjeli komentirati MOL-ove najave, a najavljeno je da će se stranka o tome očitovati sutra. Kasno poslijepodne MOL je priopćio kako je ovlastio svoj Odbor izvršnih direktora da počne s pripremama za prodaju MOL-ovog udjela u Ini, kako bi se maksimalizirala vrijednost te investicije. Nekoliko sati ranije bio je završen drugi krug pregovora između hrvatske Vlade i MOL-a o međusobnim odnosima u Ini, a izjave glavnih pregovarača potvrdile su različita gledišta i razmimoilaženja dviju strana. Nakon informacije iz MOL-a iz Vlade RH je večeras priopćeno kako će hrvatska Vlada kao dioničar Ine u dobroj vjeri postupati sa ciljem postizanja najboljeg interesa za INA-u kao hrvatskog trgovačkog društva. Također, Vlada će, i kao regulator i kao tijelo odgovorno za energetsku strategiju zemlje, poduzeti odgovarajuće mjere radi zaštite interesa Republike Hrvatske, navela je Vlada.

ZAGREB - Maja Rilović, predsjednica sindikata INAŠ, radnika Ine i društava Ine, rekla je večeras kako je iznenađena MOL-ovom najavom o prodaji svog udjela u Ini, dok Ivan Tomac, predsjednik Sindikata radnika u djelatnostima energetike, kemije i nemetala Hrvatske smatra kako je riječ samo o načinu zaplašivanja kojim MOL ispituje teren kod hrvatske Vlade. Iznenađena sam takvim raspletom situacije tako kratko nakon drugog kruga pregovora između hrvatske Vlade i MOL-a, kada je glavni izvršni direktor MOL-a Joszef Molnar izjavio da će nastaviti pregovore i naći rješenje, rekla je Rilović večeras za Hinu. Za nas je najvažnije da se kompanija razvija kao integrirana i samostalna nacionalna kompanija što će garantirati opstanak i budućnost Ine i radna mjesta njezinih zaposlenika, istaknula je. Kao najvećem Ininom sindikatu važno nam je da se pronađe rješenje jer dosadašnje upravljanje kompanijom nije išlo u razvojnom smislu i to se moralo promijeniti, ili dogovorom ili nekim drugim načinom, dodala je Rilović. Tomac je ocijenio da su pripreme MOL-a za prodaju udjela u Ini samo zaplašivanje i ispitivanje terena hoće li se hrvatska Vlada uplašiti. "To je pokazivanje mišića. Pokazivali su ih i kada su imali 25 posto dionica Ine, no sada osjećaju da ono što su do sada radili, očito, s takvim stavom Vlade, više neće moći raditi", izjavio je za Hinu.

ZAGREB - Najveći zrakoplov na svijetu Antonov An-225 koji može ponijeti najviše tereta, sletio je danas oko 17,45 sati u zagrebačku zračnu luku, u kojoj će ukrcati 140 tona težak transformator zagrebačke tvrtke Končar-Energetski transformatori i prevesti ga na Filipne za tamošnju elektranu San Lorenzo. Transformator je postavljen na pisti na vučnom vozilu i spreman je za sutrašnji utovar, koji će trajati oko 14 sati. Najveći operativni zrakoplov na svijetu bijele je boje s trakama u bojama ukrajinske državne zastave, nazvan je Mriya, što na ukrajinskom znači "san", a dugačak je 84 metra, raspona krila 88 i visok 18 metara. Antonov bi trebao prevesti glavni dio Končarevog transformatora snage 318 megavoltampera, a ostatak će biti transportiran redovitim aviolinijama. Rok za njegovu izradu bio je pet i pol mjeseci, ali je skraćen za 35 dana. Filipinski kupac odlučio se za prijevoz transformatora zrakoplovom koji će trajati dva dana kako bi uštedio na vremenu, jer zbog kvara postojećeg transformatora snosi gubitke. Prijevoz brodom potrajao bi 40 do 45 dana. Prijevoz zrakoplovom košta tri milijuna dolara i skuplji je od samog transformatora jedan i pol puta.

SPLIT - Zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić (HDZ) izjavila je danas u Splitu kako je nakon ulaska u Europsku uniju u drugom polugodištu ove godine Hrvatskoj dodijeljeno 450 milijuna eura iz EU fondova, ali od toga dosad nismo ništa iskoristili jer nema nijednog raspisanog natječaja ni projekta koji 'vuče' taj novac. Istodobno, od 1. srpnja do sada uplatili smo oko 100 milijuna eura u europski proračun, a nismo iskoristili ništa od 450 milijuna eura, rekla je večeras Maletić na konferenciji za novinare u Splitu pod nazivom „Izazovi korištenja EU fondova u Splitsko-dalmatinskoj županiji“. Podsjetila je kako iz Vlade RH poručuju da se koristi novac iz IPA programa, to jest iz pretpristupnih fondova. „Ali IPA novac je iz nekog drugog vremena, kada nismo imali obvezu uplate u europski proračun“, istaknula je Maletić. Posebice je kritizirala potpredsjednika Vlade i ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branka Grčića. Katastrofalna je Grčićeva izjava da sada ima projekata pripremljenih za 550 milijuna eura iz fondova EU-a te da za 2014. godinu nema takvih projekata jer za njihovu pripremu treba dvije godine, a prošla vlada (HDZ) nije radila na tomu, rekla je, dodajući da Grčić zaboravlja kako je upravo on na vlasti gotovo dvije godine i da je trebao 2012. i 2013. godinu iskoristiti za pripremu projekata za 2014. godinu.

OSIJEK - Zbog sumnje da je odgovoran za ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika pokrenuta je istragu protiv srbijanskog državljanina Dragomira Petkovića bivšeg zapovjednika teritorijalne obrane pobunjenih Srba na istoku Slavonije. Ne navodeći ime osumjičenog osječko Županijsko državno odvjetništvo smatra da je Petković, koji je nedostupan hrvatskom pravosuđu, odgovoran za ubojstva 25 civila i dva člana kriznog stožera mjesta Antin te neazkonita uhićenja, fizička i psihička zlostavljanja još 16 civila. Tužiteljstvo tvrdi da je Petković nedjela koja mu se stavljaju na teret počinio od rujna 1991. do svibnja 1992. godine, u Antinu, tijekom oružanih napada JNA, dobrovoljaca iz Srbije te dijela pobunjenog lokalnog srpskog stavovništva kao zapovjednik štaba teritorijalne obrane Markušica i okolnih mjesta Antinska Mlaka, Ostrovo, Gaboš, Palača i Podrinje. Tereti ga se da je, protivno pravilima međunarodnog ratnog i humanitarnog prava, znajući da pripadnici teritorijalne obrane i dobrovoljci iz Srbije nezakonito postupaju prema lokalnom stanovništvu nije poduzeo ništa da se takva postupanja spriječe i kazne, a pri nekim zločinima je navodno i osobno sudjelovao.

ZAGREB - Zelena stranka danas je sramotnim ocijenila stav SDP-a da Ustavnom sudu na ocjenu ne pošalje referendumsko pitanje na koje će 1. prosinca građani odgovarati žele li da se Ustavom brak definira kao zajednica muškarca i žene, ocjenujući takvo pitanje sramotnim zadiranjem u ljudska prava. "Neka se pogledaju u ogledalo svi oni koji su u Saboru digli ruku za raspisivanje ovakvoga referenduma i koji će se sutra ponovo uslikavati po gay paradama i zazivati poštivanje ljudskih prava u Hrvatskoj", navode iz Zelene stranke u priopćenju. Ističu kako su za HDZ znali da zbog svojih birača "moraju glumiti da su homofobna klerikalna družina", ali da su od SDP-a ipak očekivali iskorak ka profilaciji Hrvatske u modernu europsku državu. "Za zaključiti je samo da nam uz ovakav SDP, HDZ niti ne treba", kažu u Zelenoj stranci.

ZAGREB - U Hrvatskoj ima oko 2.200 udomljene djece i veseli nas što je danas malo veći postotak djece u udomiteljskim obiteljima nego u dječjim domovima, za razliku od prijašnjih godina, rekla je danas Dubravka Marušić, načelnica u Ministarstvu socijalne politike i mladih i jedna od voditeljica EU IPA projekta "Unapređivanje udomiteljstva za djecu i mlade u Hrvatskoj", koje zajedno provode Hrvatska i Austrija. "Zakon o udomiteljstvu imamo nekoliko godina i od austrijskih kolega ocijenjen je kvalitetnim. No, s obzirom na naš strateški cilj - prevenciju institucionalizacije, odnosno što manje djece u domovima a što više u udomiteljskim i posvojiteljskim obiteljima, odlučili smo zakon unaprijediti, pa će u prvom kvartalu 2014. biti završen novi zakon o udomiteljstvu", najavila je Marušić na završnoj konferenciji projekta. Navela je da će pritom nastojati ostvariti sve uvjete za profesionalizaciju udomiteljstva i razvoj specijaliziranog udomiteljstva za djecu s teškoćama u razvoju, za djecu s poremaćajem u ponašanju i za djecu od rođenja do tri godine.

ZAGREB - Institut Ruđer Bošković (IRB) apelirao je danas na znanstvenu i akademsku zajednicu da se, u trenutku kad je Hrvatska još uvijek jedna od zemalja koja najmanje ulaže u znanost, suzdrže od obračunavanja putem medija. "Znanost nije osobna, lokalna ili državna, već globalna i ne pripada znanstvenicima, već njezinim dionicima - građanima", ističe IRB u priopćenju. U njegovu apelu stoji kako posljednjih nekoliko godina većina hrvatske znanstvene i akademske zajednice intenzivno radi na tome da se u javnosti osvijesti ključna uloga znanosti, istraživanja i razvoja novih tehnologija i inovacija za gospodarski prosperitet države. "Obračunavanja putem medija ne pridonose stvaranju pozitivne slike znanosti u Hrvatskoj, ali zato doprinose rušenju ugleda svih znanstvenika, a IRB se ograđuje od takva načina komuniciranja", navode u Institutu.

ZAGREB - Ženske udruge Kontra, Rišpet i Ženska mreža Hrvatske izvijestile su danas da će u srijedu, 13. studenog, Ustavnom sudu predati prijedlog za ocjenu ustavnosti sadržaja referendumskog pitanja, nakon što je Hrvatski sabor danas raspisao referendum na kojemu će građani odlučiti jesu li za to da se brak Ustavom definira kao životna zajednica muškarca i žene. Ako se takva odluka Hrvatskog sabora provede, po prvi put u Hrvatskoj povijesti na referendumu će se odlučivati o ljudskim pravima, točnije rečeno o trajnom zaustavljanju napretka u zaštiti ljudskih prava jedne manjinske skupine, upozoravaju ženske grupe pitajući se što se može očekivati u budućnosti i čija će se ljudska prava sljedeći put naći na referendumu.

ZAGREB - Zagrebački holding se s današnjim danom riješio velikih financijskih problema koje su tvrtku kočile u poslovanju i njezinom razvoju, priopćila je danas Služba za korporativne komunikacije Zagrebačkog holdinga. "Poslovanje Društva od danas je stabilizirano te je sadašnje stanje posljedica niza aktivnosti koje je Uprava Zagrebačkog holdinga na čelu sa Slobodanom Ljubičićem, uz podršku Grada Zagreba i Skupštine Grada Zagreba, uspješno provela u cilju rješavanja dugova Holdinga u visini milijardu kuna", navode u priopćenju. S tim u svezi u zadnja četiri mjeseca realizirane su mjere financijskog restrukturiranja kako bi se stabiliziralo poslovanje i stvorili preduvjeti za normalno poslovanje: prodaja dijela potraživanja za društvenu infrastrukturu, reprogram dospjelih kratkoročnih kredita, transformacija ugovora o leasingu s produljenjem roka i snižavanjem troška leasinga, sklapanje Dodatka V. Temeljnom kolektivnom ugovoru te reduciranje troškova službenih vozila i reprezentacije.

RIJEKA - Stručni skup pedagoga Primorsko-goranske, Ličko-senjske i Istarske županije s temom kompetencija školskih pedagoga održan je danas na riječkom Filozofskom fakultetu. To je prvi takav skup na tom fakultetu koji povezuje stručnjake iz prakse, odnosno pedagoge i akademsku zajednicu te studente. Organizatori su Agencija za odgoj i obrazovanje i Odsjek za pedagogiju Filozofskog fakutleta u Rijeci. U uvodnom predavanju su Jasminka Ledić i Marko Turk s Odjela za pedagogiju riječkoga fakulteta predstavili rezultate istraživanja o kompetencijama školskih pedagoga provedenog među 508 pedagoga širom Hrvatske. Cilj istraživanja bio je ispitati važnost kompetencija pedagoga za njihova radu u školi te doprinosa visokoškolskog obrazovanja i usavršavanja.

RIJEKA - Riječanki (35) osumnjičenoj za ubojstvo dvogodišnje kćeri popodne je na riječkome Županijskom sudu određen jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od ometanja istrage utjecajem na svjedoke i posebno teških okolnosti u kojima je djelo počinjeno, doznaje Hina od glasnogovornika suda suca Zorana Sršena. Određivanje jednomjesečnoga istražnog zatvora 35-godišnjoj Riječanki zatražilo je državno odvjetništvo koje je, nakon ispitivanja, pokrenulo istragu zbog teškog ubojstva. Osumnjičenicu je ispitala zamjenica županijske državne odvjetnice, koja je naložila pokretanje istrage zbog sumnje da je 35-godišnjakinja 28. i 29. listopada u stanu u Rijeci "na okrutan način počinila teško ubojstvo svoje dvogodišnje kćeri". U priopćenju državnog odvjetništva navedeno je da će se tijekom istrage provesti dokazne radnje nužne za utvrđivanje svih relevantnih činjenica i okolnosti u kojima je djelo počinjeno te je od suca istrage Županijskoga suda zatraženo da joj odredi istražni zatvor.

ZAGREB - Prosvjetna inspekcija predložila je Školskom odboru Osnovne škole Siniše Glavaševića u Vukovaru razrješenje ravnateljice Marije Budimir, jer je nadzorom obavljenim u listopadu utvrđeno da je ravnateljica izabrana na natječajnom postupku u kojemu je povrijeđen Zakon, izvijestilo je danas Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS). Ne razriješi li Školski odbor ravnateljicu na prijedlog inspektora u roku od 15 dana, o razrješenju će odlučiti ministar Željko Jovanović, najavljuju iz MZOS-a. Škola je, kako ističu iz MZOS-a, u natječaju navela uvjete protivne izričitoj zakonskoj odredbi. Izostavljanjem prava natjecanja osobama koje su radno iskustvo stekle radom u srednjoj školi, a koje po zakonu imaju pravo natjecanja, njih se unaprijed eliminiralo i diskriminiralo. Školski odbor vukovarske Osnovne škole Siniše Glavaševića trebao bi o razrješenju ravnateljice odlučivati idućega tjedna te danas nisu željeli komentirati nalaz prosvjetne inspekcije. Ravnateljica Budimir za Hinu je izjavila da će se škola konzultirati s pravnicima, naglasivši kako su dosad već provedeni inspekcijski nadzori kojima ništa nije utvrđeno.

VINKOVCI - "Šokačka rič", kulturna i znanstvena manifestacija koja čuva od zaborava šokački govor, proučava i njeguje jezičnu baštinu Slavonije, počela je danas u Vinkovcima predstavljanjem zbornika radova s prošlogodišnje manifestacije i prvim dijelom znanstvenog skupa "Slavonski dijalekt", dok su večeras na prigodnoj svečanosti dodjeljene nagrade ovogodišnjim dobitnicima. Veliki zlatni dukat primio je akademik, književnik, književni znanstvenik, prevoditelj i scenarist Pavao Pavličić, dok je mali zlatni dukat pripao umirovljenom učitelju iz Đeletovaca nedaleko Vinkovca, Zvonimiru Vanđuri. Zahvaljujući se na nagradi, Pavao Pavličić istaknuo je značaj koji "Šokačka rič" ima kao specifična manifestacija kakvih je, ocjenio je, malo u Hrvatskoj. Priznao je da o slavonskom dijalektu ne zna puno, ali s obzirom na to da je rođeni Vukovarac, Slavonija mu nije strana i dobro poznaje njezinu kulturu i tradiciju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙