FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Okrugli stol "Kako smanjiti korupcijske rizike kod nabave i propisivanja lijekova"

VARAŽDIN, 7. studenog 2013. (Hina) - Okrugli stol pod nazivom „Kako smanjiti korupcijske rizike kod nabave i propisivanja lijekova“ održan je danas u Varaždinu u organizacijij Transparency Internationala Hrvatska s ciljem povećanja znanja liječničke profesije o mogućnostima smanjivanja korupcije u zdravstvu.

Govoreći o problemima korupcije u zdravstvu Jelena Budak s Ekonomskog instituta u Zagrebu kaže da i resorno ministarsto i HZZO čine velike napore radi smanjenja mogućnosti korupcije, prije svega uvođenjem liste čekanja za pacijente, informatičkim povezivanjem svih baza podataka HZZO-a kao i nizom podzakonskih akata koji su u pripremi. Budak kaže da bi se donošenjem takvih akata, poput reguliranja financiranja kongresa za liječnike, boljom regulacijom načina na koji lijekovi dolaze na liste za lijekove i boljim funkcioniranjem lista čekanja za pacijente, znatno smanjila mogućnost korupcije.

"Donošenjem tih podzakonskih akata korupcija u zdravstvu postala bi znatno 'skuplja' i komplicirana. Ujedno bi se smanjila potreba da se korupcijom dobije povlašteni status na listi za čekanje pacijenata za bolnicu. Sve ovo trebalo bi smanjiti mogućnost i izvore korupcije u hrvatskom zdravstvu", zaključuje Budak.

Tržište lijekova u Hrvatskoj vrijedno je oko 3,5 milijardi kuna godišnje, a razotkrivanje mita u slučaju farmaceutske tvrtke Farmal pokrenuo je ministarstvo i HZZO da se smanje korupcijski rizici, kaže Budak.

Inače, po podacima Ekonomskog instituta otprije dvije godine, najveći broj građana „podmićuje“ upravo liječnike i medicinske sestre, kada je u pitanju javni sektor. Međutim, većina „mita“ odnosi se na darove građana nakon dovršenog liječničkog postupka kao znak zahvalnosti, pojasnila je Budak.

Današnji okrugli stol u Varaždinu jedan je u niz u sklopu projekta „Transparentnost-najbolji lijek protiv korupcije“ koji TIH provodi u suradnji s Ministarstvom zdravlja i HZZO-om. Iako su na današnji okrugli stol pozvani svi predstavnici farmaceutskih tvrtki iz regije i ravnatelji zdravstvenih ustanova, odazvali su se samo predstavnici farmaceutske tvrtke Belupo, doznaje se od predstavnika TIH-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙