FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za utorak, 5. studenog

ZAGREB, 4. studenog 2013. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska, za utorak, 5. studenoga:

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović primit će izaslanstva Nezavisnog sindikata Brodosplita, Radničkog sindikata Brodosplit, Sindikata metalaca Hrvatske - Industrijskog sindikata, Udruge radničkih sindikata Hrvatske i predstavnika Uprave Brodosplit d.d (12 sati, Ured Predsjednika, Pantovčak 241). Predstavnici medija mogu snimiti početak sastanka nakon kojeg će biti objavljeno priopćenje.

ZAGREB - Nastavak devete sjednice Hrvatskog sabora (9,30 sati, Trg sv. Marka 6). Sabor će sjednicu nastaviti raspravom o Izvješću o radu Hrvatske energetske regulatorne agencije za 2012. godinu i Izvješću o ostvarenju proračuna Hrvatske energetske regulatorne agencije za 2012. godinu. HERA u svom izvješću o radu navodi da je u svim energetskim sektorima u prošloj godini zabilježena stagnacija ili nastavak pada potrošnje energije. Nastavljen je trend pada kupovne moći i likvidnosti pa su se posljedično povećali i udjeli nenaplaćenih potraživanja od kupaca energije i energetskih subjekta. Porastao je i broj kupaca kojima je, kao zadnja mjera, obustavljena isporuka energije, navodi HERA. Zbog loših hidroloških uvjeta i nerentabilne proizvodnje dijela termoelektrana, uvoz električne energije lani je bio relativno visokih 29 posto od ukupne količine električne energije predane kupcima. Tržištem električne energije dominira državna tvrtka Hrvatske elektroprivreda (HEP) koja je koncem 2012. držala više od 98 posto prodajnog tržišta. Nastavljen je trend blagog, ali kontinuiranog pada potrošnje plina. Sigurnost opskrbe kao i kvaliteta usluge na zadovoljavajućoj su razini, no zabrinjava porast udjela nenaplaćenih potraživanja u svim segmentima. Vlada, koja Saboru predlaže da izvješće o radu HERA-e primi na znanje, upućuje da su ukupni prihodi u 2012. iznosili 26,2 milijuna kuna, a rashodi 18,3 milijuna kuna, što znači da je HERA u prošloj godini ostvarila višak prihoda nad rashodima u iznosu od 7.854.970 kuna.

Pred Saborom bi se trebalo naći još nekoliko izvješća koja se odnose na 2012., među kojima i izvješće o spremnosti Obrambenog sustava i ukupnom stanju u Oružanim snagama Republike Hrvatske te izvješće ministra unutarnjih poslova o obavljanju policijskih poslova u prošloj godini.

ZAGREB - Sjednica Predsjedništva Hrvatskoga sabora na čijem je dnevnom redu rasprava o dnevnom redu predstojeće 10. sjednice Sabora (13,30 sati, dvorana Ante Starčević, Trg sv. Marka 6). Nakon sjednice Predsjedništva izjavu za medije dat će predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko.

ZAGREB - Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić prisustvovat će svečanoj dodijeli stipendija "Korak u život" (12 sati, dvorana Ilirskog preporoda, Opatička ulica 18). "Korak u život" je humanitarni projekt posvećen pomoći mladim ljudima bez obitelji koji napuštaju smještaj u domovima i udomiteljskim domovima diljem Hrvatske. Cilj ovog projekta je dati priliku mladih ljudima da nastave školovanje i steknu fakultetsko obrazovanje uz pomoć pojedinačnih stipendija. Ovu akciju organizira Rotary Club Zagreb Kaptol uz podršku Ministarstva socijalne politike i mladih.

ZAGREB - Ministarstvo pravosuđa organizira okrugli stol – savjetovanje s javnošću na temu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Ovršnog zakona (od 10 do 13 sati, Ministarstvo pravosuđa, dvorana Vidikovac, Ulica Grada Vukovara 49 ). Cilj okruglog stola je potaknuti otvorenu raspravu na temu razvoja učinkovitog ovršnog postupka i jačanje pravnog okvira za zaštitu stranaka u postupku predloženim Zakonom o izmjenama i dopunama Ovršnog zakona.

ZAGREB - Ured pravobraniteljice za djecu Mile Jelavić domaćin je tematskog sastanka Mreže pravobranitelja za djecu Jugoistočne Europe CRONSEE posvećenog temi "Djeca u pokretu" (10 sati, Hrvatsko kulturno društvo Napredak, Bogovićeva 1/I). Tema se odnosi na djecu migrante, koja su zbog specifičnih okolnosti često izložena povećanom riziku od ekonomskog ili seksualnog iskorištavanja, zlostavljanja i zanemarivanja, a skup se organizira u suradnji s organizacijom Save the Children International. "Djeca u pokretu" su djeca imigranti, koja prate svoje roditelje ili su se samostalno uputila u inozemstvo u potrazi za zaposlenjem i boljim uvjetima života, djeca koja su raseljena uslijed ratnih sukoba ili prirodnih katastrofa, djeca tražitelji azila, nerijetko i žrtve trgovanja ljudima. Na skupu će o ovoj temi govorit i predstavnik Ureda visokog povjerenika UN-a za izbjeglice u RH Terence Pike. Izlagači će predstaviti tri studije koje govore o djeci u pokretu u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, a koje su ostvarene u suradnji "Save the Children International" s nevladinim organizacijama iz Beograda i Banja Luke te Centrom za prava djeteta Crne Gore. Predstavit će se i stajališta Europske mreže pravobranitelja za djecu (ENOC) o zaštiti prava djece u pokretu te preporuke Odbora za prava djeteta UN-a vezane uz prava djece u međunarodnim migracijama. O stanju u Hrvatskoj, uz pravobraniteljicu Milu Jelavić, izvijestit će Dubravka Marušić iz Ministarstva socijalne politike i mladih te Zlatko Sokolar iz Ministarstva unutarnjih poslova.

SKRADIN - Konferencija za novinare i svečano uručenje potvrde razminiranosti područja kod grada Skradina Hrvatskog centra za razminiranje (područje istočno od naselja Gračac - Skradinsko polje, Šibensko-kninska županija) (12 sati, prostor Javne ustanove NP Krka, Šibenska BB). Sredstva korištena za razminiranje navedenog područja prikupljena su dobrotvornom gala večerom Večer za sigurne korake 2012., koja su naknadno uvećana sredstvima američke Vlade. Ukupnom donacijom višom od 520.000 kuna razminirano je više od 52.000 kvadratnih metara. Od 2001. Večerom za sigurne korake prikupljeno je gotovo 7 milijuna kuna za razminiranje raznih dijelova Hrvatske. Na konferenciji za novinare sudjelovat će zamjenica veleposlanika SAD-a u Republici Hrvatskoj Margaret Nardi, župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, ravnateljica Ureda za razminiranje Vlade RH Dijana Pleština, ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Dražen Jakopec i izvršna direktorica Američke gospodarske komore u Hrvatskoj Andrea Doko Jelušić.

ZAGREB - U povodu Europskog dana obrane novinarstva, Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske organiziraju konferenciju za novinare na temu "Stop pritiscima, zaštitimo profesiju" (11 sati, Klub Novinarskog doma, Perkovčeva 2/I). Na konferenciji će govoriti predsjednik HND-a Zdenko Duka i predsjednik SNH-a Anton Filić.

Dežurni urednici na desku OSV Hrvatska:

prijepodne - Srebrenka Parlov

poslijepodne - Jasna Nahtigal Lazarić

navečer - Milka Ćurković

telefon: 01/48 08 600

telefaks: 01/48 08 822

e-mail: hina@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙