FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vinkovci: položeni vijenci kod spomenika žrtvama komunističkog terora

VINKOVCI, 1. studenog 2013. (Hina) - Izaslanstva Grada Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije danas su položila vijence i zapalila svijeće podno spomenika žrtvama komunističkog terora, nedaleko od bivše Kumanove ciglane u vinkovačkoj četvrti Slavoniji, u spomen na žrtve ubijene u Vinkovcima nakon zavrsetka Drugoga svjetskog rata sredinom travnja 1945. godine.

Vijence su položili i svijeće zapalili u ime Grada Vinkovaca gradonačelnik Mladen Karlić, a Vukovarsko-srijemske županije župan Božo Galić, te izaslanstva Povijesnog i športskog društva "Hrvatski sokol" Vinkovci i Udruge "Vinkovački šokački rodovi".

Na području Kumanove ciglane pobijeno je oko 40 uglednih Vinkovčana nakon što su u travnju 1945. godine u grad ušli partizani 38. makedonske i 21. srpske divizije. U spomen na njihovu žrtvu tradiconalno se polažu vijenci i pale svijeće, osim na obljetnicu stradanja, i na blagdan Svih svetih.

Prema procjeni gradskih vlasti, na području Vinkovaca ima oko 15 grobišta žrtava komunističkog terora nakon Drugoga svjetskog rata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙