FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HURS poziva ministra Mrsića da organizira sastanak zbog Brodosplita

ZAGREB, 25. listopada 2013. (Hina) - Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS) uputila je danas javni poziv ministru rada i mirovinskog sustava Mirandu Mrsiću da organizira sastanak svih zainteresiranih strana u Brodosplitu "kako bi se sagledale mogućnosti uspostave zdravije atmosfere i uzajamnog poštivanja socijalnih partnera".

Udaljenje s rada sindikalnih povjerenika u Brodosplitu bez poštivanja propisane procedure otvara pitanje samog smisla institucijalnog socijalnog dijaloga u državi koja to nesankcioniranjem dopušta, poručuju iz HURS-a.

Mišljenja su i kako je nemile scene u splitskom brodogradilištu država mogla i morala spriječiti pravodobnom brigom o poštivanju zakonskih i ugovornih obveza svih uključenih dionika. Nereagiranjem na bezakonje, ono dobiva dodatni podstrek i prijeti nastankom nenadoknadive štete. Iako splitski škver više nije u portfelju državnih poduzeća, u njemu se i nadalje trebaju poštivati propisi Republike Hrvatske i obveze iz kupoprodajnog ugovora, za što će se sindikati, bez obzira na druge, nastaviti boriti, poručuju sindikalci.

U Upravi Brodosplita poručuju pak kako dok traje disciplinski postupak protiv 254 radnika za koja se sumnja da su sudjelovala u nelegalnoj obustavi rada te osobe ne mogu sudjelovati na sastanku između predstavnika uprave Brodosplita, radnika i sindikata.

Napominju i i kako je stav uprave da sastanak sa radnicima i sindikatima može biti organiziran jediono na temelju Zakona o radu i drugih propisa koji definiraju to područje.

Podsjećaju kako su upravo sidnikati pozvali inspekciju rada povodom pokretanja disciplinskog postupka protiv 254 radnika i sindikalnih predstavnika te se sada čeka nalaz te inspekcije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙