FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen priručnik o Zagrebu Jurja Hrženjaka

ZAGREB, 22. listopada 2013. (Hina) - "Upravljanje gradom Zagrebom (1850-2012), Grad Zagreb 28. metropola EU" je informativno-instruktivni priručnik Jurja Hrženjaka, 97-godišnjeg pravnika, ustavnog suca i velikog poznavatelja lokalne i regionalne samouprave u Hrvatskoj te zaljubljenika u Zagreb, koji je danas predstavljen u Staroj gradskoj vijećnici.

Hrženjak je knjigu posvetio svom dugogodišnjem kolegi i prijatelju Borisu Špremu, bivšem predsjedniku Hrvatskog sabora koji je preminuo prošle godine, a predsjedao je Zagrebačkom skupštinom od 2009. do 2011. godine.

U knjizi, koja je korisno svjedočenje povijesti, sadašnjosti i budućnosti upravljanja gradom, posebno su izdvojeni svi zagrebački gradonačelnici, njihovo djelovanje i doprinos razvoju Grada.

"To je svjedočenje o dugoj urbanoj povijesti Zagreba, upravljanju gradom i demokratskim vrijednostima koje su zastupali građani Zagreba, među kojima se izdvajaju sloboda, multikulturalnost i pravednost", napisao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u predgovoru priručnika u kojem, naglašava, autor jednostavno kaže da je Zagreb naš dom, u njemu naši prijatelji.

Bandić je istaknuo da je u svojoj političkoj karijeri i na gradonačelničkoj dužnosti imao puno lijepih dana, ali da će posebno pamtiti današnji dan kad je predstavljen Hrženjakov priručnik pisan s ljubavlju za Zagreb.

"Juraj Hrežnjak je prije svega topao, mudar i neposredan čovjek, čovjek koji sa sobom nosi dobrotu", rekao je Bandić i dodao kako bi i Zagrebu i Hrvatskoj bilo bolje kad bi bilo više ljudi poput Hrženjaka poželjevši mu dug život i još puno šetnji Zagrebom, s noge na nogu.

Na upit novinara, kakav Zagreb vidi i želi u budućnosti te koji su izazovi koji čekaju hrvatsku metropolu, osobito nakon ulasku EU, Bandić je kazao da Zagreb vidi kao grad po mjeri običnog čovjeka. "Zagreb po mjeri običnog čovjeka - to je moj ideal. Nema drugih i nema većih ideala od tih", poručio je.

Predrag Fleš, zamjenik tajnice Gradske skupštine i Hrženjakov prijatelj, rekao je da ga kod Hrežnjaka osobito impresionira njegova pravna hrabrost, ali i skromnost, nenametljivost i socijalna osvjetljivost, kao i težnja da što više građana participira u svim obilicima odlučivanja na dobrobit svojega grada.

U ime zagrebačke Gradske skupštine, potpredsjednica Jelena Pavičić-Vukičević zahvalila je Hrženjaku, rekavši da su mnogi umjetnici svoja djela posvetili Zagrebu, da ih je Zagreb inspirirao, a da su mnogi kroničari pisali i bilježili važne povijesne i društvene događaje. Među njima se, istaknula je, posebno izdvaja Hrženjak, po struci pravnik, a po životnom određenju humanist.

Za svoj rad Hrženjak je 2011. dobio Nagradu Grada Zagreba.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙