FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IDS s Grčićem o predloženoj regionalnoj podjeli

PULA/ZAGREB, 16. listopada 2013.(Hina) - Čelnici IDS-a koje su vodili ministar turizma i predsjednik Savjeta Darko Lorencin, na sastanku s potpredsjednikom Vlade RH i ministrom regionalnog razvoja i fondova EU-a Brankom Grčićem koji je sinoć održan u Zagrebu na zahtjev IDS-a, iznijeli su stajalište stranke koja se protivi predloženoj regionalnoj podjeli zemlje po kojoj bi se Istra pripojila Primorsko-goranskoj i Ličkoj županiji, navodi se u današnjem priopćenju za javnost IDS-a.

Naime, IDS se protivi premještanju Istre u status 'subregije' i njezinu uklapanju u novu neprirodnu regiju koja bi se trebala zvati Sjeverni Jadran i Lika te smatra da je pitanje samostalnosti Istre kao regije pitanje koje nadilazi bilo koju stranačku ideologiju.

"Status Istre kao regije je neupitan i o tome nema pregovora", istaknuo je tom prigodom potpredsjednik IDS-a Boris Miletić i dodao kako Istra jest i mora ostati samostalna županija i regija. Dodao je kako je Istra jedna od pet regija na grbu Republike Hrvatske i između nje i središnje vlasti ne smije biti posrednika kao što je i bilo dogovoreno pri sklapanju Kukuriku koalicije.

Potpredsjednik Vlade RH Branko Grčić, kako se navodi u priopćenju, rekao je da se predloženim zakonom o regionalnom razvoju ne ide u regionalizaciju Hrvatske, nego se uvode planska područja. Istaknuo je kako se županije neće ukidati te da je svrha predloženog zakona "koordiniranje zajedničkog razvoja i usuglašavanje o ključnim projektima na širem području".

"Neće se ukidati županije niti će se dovoditi u pitanje njihove granice i ingerencije", izjavio je ministar Grčić, prenosi IDS.

Ministar je obećao da će prilikom bilo kakvog teritorijalnog preustroja zakon uzeti u obzir specifičnosti Istre kao regije.

Dodao je kako se u tom slučaju radi tek o nacrtu zakona te da o njemu slijedi javna rasprava.

Osim toga, rekao je da će ministarstvo predstaviti nacrt zakona i na Zajednici županija i pred Udrugom gradova i općina te će uvažiti njihove primjedbe i prijedloge.

IDS je zatražio da ih službeno primi i predsjednik Republike Hrvatske, koji će ih, kako navodi, primiti nakon povratka sa službenog puta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙