FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 11. listopada 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat:

ZAGREB - Hrvatska Vlada je odlučila ustrajati u tužbi za genocid protiv Srbije, a Hrvatsku bi u tom predmetu pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu trebala zastupati stručnjakinja za međunarodno pravo s riječkog Pravnog fakulteta Vesna Crnić-Grotić, potvrđeno je danas iz neslužbenih izvora bliskih Vladi. Vlada se, po pisanju Novog lista, na to odlučila nakon što je zaključila da ranije spominjani uvjeti koje bi Srbija trebala ispuniti ipak nisu dovoljni za odustajanje od tužbe, ali i zbog toga što obje strane već u listopadu trebaju dostaviti popis svjedoka čije saslušanje započinje u prvoj polovici 2014. Hrvatska je 1999. podigla tužbu za genocid protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu koji je krajem 2008. odbacio sve prigovore Beograda i proglasio se mjerodavnim za tužbu. Tadašnji ministar pravosuđa i glavni zastupnik Hrvatske Ivan Šimonović izjavio je nakon te sudske odluke da se tužbom ponajprije želi utvrditi istina o stradanjima u Hrvatskoj, kazniti odgovorne za zločine, saznati sudbinu nestalih, te vratiti opljačkana kulturna dobra, dok pitanje novčane naknade ima tek podrednu važnost. Srbijanska vlada je godinu kasnije odlučila pred istim sudom podići odgovor na tužbu Hrvatske za genocid, kao i protutužbu protiv Hrvatske za genocid nad Srbima tijekom rata u Hrvatskoj od 1991. do 1995.

DUBROVNIK - Prva potpredsjednica hrvatske vlade Vesna Pusić izjavila je u petak u Dubrovniku da se uvođenju ćirilićnih natpisa u Vukovaru protivi "mala i opasna grupa" ljudi koju treba shvatiti ozbiljno te da će se vrlo brzo vidjeti stoji li iza njihovih akcija oporba predvođena HDZ-om. Navela je da je za razgovor potrebna spremnost obje strane te je pozvala Stožer za obranu hrvatskog Vukovara da "umjesto da trgaju, napadaju i slave kršenje zakona" razgovaraju s vladom, jer ima inicijativa na koje se mogu pozvati. Upitana upravlja li HDZ stožerom, Pusić je rekla da o tome nema informacija. "Ali relativno brzo će se vidjeti na koji način to funkcionira", kazala je predsjednica koalicijskog HNS-a. Nedopustivim je ocijenila dezavuiranje Vukovara i Vukovaraca kroz javni govor čelnika stožera, što po njezinu mišljenju pokazuje da Vukovar više nije ključno pitanje, nego se radi o političkoj konfrontaciji druge vrste.

ZAGREB - Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) prozvala je danas Vladu da je krivom politikom u Vukovaru isprovocirala incident u Udbini, gdje su nepoznati počinitelji noćas razbili tri ploče s dvojezičnim natpisima na zgradi Općine te skinuli i otuđili jednu sa zgrade kulturno-informativnog centra "Nikola Tesla". "Naši pozivi Vladi da poštuje zakonitost i prekine mučnu situaciju za sve u Vukovaru, nisu naišli na odaziv. Umjesto da riješi problem odnosa prema dvojezičnosti, Vlada je dopustila da on eskalira. Pokazuju to i najnoviji događaji u Udbini gdje su, na žalost, razbijene dvojezične ploče. Takvo ponašanje najoštrije osuđujemo, ali odgovornom za te događaje držimo Vladu, koja je krivom politikom u Vukovaru isprovocirala ovakvo neprimjereno ponašanje u Udbini", stoji u priopćenju HDZ-a. Tvrdnje članova Vlade da HDZ stoji iza Stožera za obranu Vukovara nazivaju insinuacijama te apsurdnima izjave kojima se implicira da bi Stožer za obranu hrvatskog Vukovara, trebao ikog da ga vodi. "HDZ, međutim, podržava sve ono što je prihvatljivo stradalnicima, braniteljima i građanima Vukovara. To više što za takvo njihovo stajalište postoji čvrsto uporište u Ustavnom zakonu", kaže se u priopćenju.

ZAGREB - Srpske organizacije, među kojima i Srpsko narodno vijeće te SDSS-ov saborski Klub zastupnika, danas su zajedničkim priopćenjem izrazile najdublju zabrinutost nastavkom uništavanja ploča s latiničnim i ćirilićnim natpisima, te poručile kako Srbi u Hrvatskoj ne smatraju slobodom ako im se oduzima pravo na pismo te ga se proglašava agresorskim i zločinačkim. Priopćenje potpisuju Srpsko narodno vijeće, Klub zastupnika SDSS-a, Zajedničko vijeće općina, Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta" i Srpsko privredno društvo "Privrednik", reagirajući na, kako kažu, nastavak nasilja prema ćiriličnom pismu, a time i slanje nasilnih poruka prema onima koji ga smatraju svojim pismom - Srbima u Hrvatskoj. Izražavaju najdublju zabrinutost zbog širenja netolerancije, nezakonitosti i nasilnosti koju su, navode, povodom ćiriličnog pisma pokrenule pojedine udruge, stranke i pojedinci iz vjerskih institucija. Posebno ih, ističu, zabrinjava činjenica što se umjesto osude onih koji šire netoleranciju, nezakonitost i nasilnost "stvara atmosfera osude ćirilice i Vlade koja s dužnim oprezom provodi zakone koji su godinama čekali na provedbu".

GOSPIĆ - Gospićko-senjski biskup Mile Bogović izjavio je danas kako se osobno zauzima za zaštitu ćirilice kao kulturnoga dobra, ali ne na način da "bude sredstvo za nastavak agresije na Hrvatsku", a katoličke i pravoslavne vjernike pozvao je da ničim ne pridonose "trovanju" međunacionalnih i međuvjerskih odnosa. "Neki svjesno nastavljaju agresiju na Hrvatsku protiv želje većine srbijanskog naroda u Hrvatskoj", stoji u izjavi biskupa Bogovića. Reagirao je time na tvrdnje predsjednika Srpskog narodnog vijeća i SDSS-ovog saborskog zastupnika Milorada Pupovca da se uništavanje dvojezičnih ploča u Vukovaru, Krnjaku i Udbini događa "voljom pojedinih političkih centara u suradnji s pojedincima iz Katoličke crkve jer su odlučili vratiti Hrvatsku unazad i upropastiti ono što je stvarano godinama".

ZAGREB - Od početka štrajka liječnika do danas rad u poliklinikama smanjen je za 12 posto, što je dovelo do povećanja listi čekanja, a kad je riječ o operativnim zahvatima, otkazuju se tzv. hladne operacije poput operacija kile, žuči, kuka, vena itd., ako se procijeni da nisu hitne, doznaje se danas u Ministarstvu zdravlja. Dosad je Ministarstvo interveniralo u 35 slučajeva za koja je procijenjeno da bi mogli, zbog nepravodobne medicinske pomoći, ugroziti bolesnikovo zdravlje ili dovesti do invalidnosti. Iz Ministarstva ističu da od prvoga dana štrajka prate funkcioniranje zdravstvenih ustanova, prikupljaju i analiziraju njihov rad, kako bi na vrijeme uočili potencijalno rizične situacije koje mogu kod pacijenta dovesti do pogoršanja zdravlja ili nastanka bolesti, u skladu s Odlukom o prijeko potrebnim poslovima koji se ne mogu odgađati za vrijeme štrajka. Po podacima Ministarstva, u bolnicama posao sukladno ugovoru o radu ne obavlja 19 posto liječnika, što znači da većina liječnika unatoč proglašenom štrajku ipak radi svoj posao.

ZAGREB - Sindikalni čelnici napustili su danas pregovore tripartitne radne skupine o izmjenama Zakona o radu (ZOR) jer nisu prihvaćeni njihovi zahtjevi te su za četvrtak, 17. listopada, najavili prosvjed ispred Ministarstva rada i mirovinskog sustava. Čelnici Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever i Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel nakon sastanka su izjavili Hini da bez prihvaćanja četiri ključna sindikalna zahtjeva neće nastaviti pregovore o izmjenama ZOR-a, a da su im se u napuštanju pregovora priključili kolege iz Hrvatske udruge radničkih sindikata i Matice hrvatskih sindikata. Sindikati ne prihvaćaju uvođenje financijski uvjetovanog otkaza niti izmjene u reguliranju otpremnina, te traže pojednostavljenje odredbi o rasporedu radnog vremena i zadržavanje dosadašnjih odredbi o sudskom raskidu radnog odnosa. Bilo kakva daljnja fleksibilizacija radnih odnosa može ići samo kroz kolektivne ugovore, poručuju sindikalci koji se bez prihvaćanja tih zahtjeva neće vratiti za pregovarački stol. Ministar Mirando Mrsić je izrazio žaljenje što se pregovori vode na takav način, a od četiri sindikalna zahtjeva Vlada bi mogla prihvatiti dva. Vlada smatra da se ništa ne treba mijenjati oko pitanja uređivanja plaća, već to treba ostati kao i dosad.

PAZIN - Pazinsko Komunalno poduzeće "Usluga" d.o.o. u srijedu, 16. listopada, počinje odlagati komunalni otpad na novo odlagalište, najavio je na današnjoj konferenciji za novinare direktor tog poduzeća Dragan Šipraka, dodajući da su medijska izvješća o tome da to poduzeće nema dozvolu za odlaganje otpada netočna s obzirom na to da nijedna tvrtka ne može imati dozvolu za gospodarenje otpadom ako nema odgovarajuće odlagalište. Rekao je da se novo odlagalište prostire na 2,2 hektara zemljišta, da ima nepropusnu geotekstilnu podlogu, lagunu za ocjedne vode i tri ispuha za plinove. Osim toga, ima prilazni i protupožarni put te zadovoljava sve uvjete te hrvatske i EU propise za sanitarno odlaganje otpada. Vrijednost novog odlagališta je 2,8 milijuna kuna, od čega je 40 posto financirao Fond za zaštitu okoliša, a ostatak su osigurali su Grad Pazin i susjedne općine koje će se koristiti uslugama tog odlagališta. Tim je novcem sanirano odlagalište koje je bilo na tome mjestu i opremljeno je novo, spremno za prihvat 42.000 tona otpada. Sanacija starog odlagališta, koje je tik do novoga, počet će za dva tjedna.

SPLIT - Dio radnika splitske građevinske tvrtke Konstruktor, koji su angažirani na gradilištu autoceste u blizini Ploča, dobili su otkaz, a predstavnici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Sindikata graditeljstva Hrvatske (SGH) spremni su angažirati se u zaštiti njihovih prava, doznaje se od čelnika tih sindikata. Povjerenik SSSH za Splitsko-dalmatinsku županiju Zoran Kačić izjavio je kako je taj sindikat spreman pokrenuti i sudski spor u zaštiti radnika Konstrukora koji su dobili otkaz a njegovi su članovi. Na gradilištu autoceste u blizini Ploča angažirano između 200 i 250 radnika Konstruktora, tvrtke koja je u postupku predstečajne nagodbe na Trgovačkom sudu u Splitu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙