FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obama: SAD će i dalje progoniti ekstremiste

WASHINGTON, 8. listopada 2013. (Hina/AFP) - Američki predsjednik Barack Obama je obećao u utorak da će Sjedinjene Države i dalje pozivati na odgovornost ekstremiste, nakon dva napada u Somaliji i Libiji prošlog vikenda, ali je odbio komentirati zakonitost operacije u Tripoliju.

"Oslabili smo središnju jezgru al-Kaide koja je prije svega djelovala između Afganistana i Pakistana. Ali sada postoje regionalne skupine, neke jasno povezane s al-Kaidom ili tom ideologijom i druge autonomnije", primijetio je Obama na konferenciji za novinare u Bijeloj kući.

"Rijetki mogu djelovati izvan svojih granica, ali mogu napraviti puno štete u okviru svojih granica", objasnio je Obama i naveo Afriku kao moguće mjesto skrivanja tih skupina.

"Moramo ih i dalje pozivati na odgovornost. Postoji razlika između progonjenja terorista i uključivanja u ratove", upozorio je Obama.

Operacija u Libiji dovela je do uhićenja Abu Anas al-Libija, navodnog šefa al-Kaide. Libijska je vlada tu operaciju nazvala "očitim kršenjem nacionalnog suvereniteta" i Tripoli traži od Washigtona da mu odmah preda osumnjičenoga.

Drugi napad vođen je u subotu u Somaliji protiv Kenijca somalskog podrijetla Abdulkadira Mohameda Abdulkadira, čelnika islamističke skupine Šabab kojeg zovu "Ikrima", ali on nije uhićen.

Predsjednik Obama pozdravio je te dvije operacije, a na pitanje o njihovoj zakonitosti po međunarodnom pravu odbio je odgovoriti.

Istaknuo je da SAD "znaju da je Libi pomagao u planiranju pokretanja urota koje su završile smrću stotina ljudi, među kojima i brojnih Amerikanca, te da za to imaju čvrste dokaze".

Amnesty International je ukazao na uhićenje Libija, koji je prema tvrdnjama Ameikanca, ratnim brodom prebačen na ispitivanje. Amnesty ističe da Washington mora odmah potvrditi mjesto njegovog zatočenja i omogućiti mu pristup odvjetniku i medicinsku skrb kao i kontakt s obitelji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙