FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 8. listopada 2013. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 15,30 sati

ZAGREB - Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, komentirajući danas ponovno skidanje dvojezičnih ćiriličnih ploča u Vukovaru, istaknuo je da su one nezakonito postavljene i narušavaju međunacionalne odnose zbog čega je njihovo uklanjanje bilo očekivano. "Vukovarci su osjetljivi na ćirilične ploče i to tamo narušava međuljudske odnose. Oni su te ploče nezakonito postavili i ovakve reakcije su očekivane. Znamo koji je masakr doživio Vukovar a drugi masakr danas doživljava od ove Vlade", rekao je Karamarko nakon polaganja vijenaca na Mirogoju u povodu Dana neovisnosti. U izjavi novinarima Karamarko se osvrnuo i na rad hrvatske Vlade, ocjenivši kako se stalnim pronalaženjem krivaca za stanje u gospodarstvu baca prašina u oči građanima. "Stalno nalaze krivce u drugima; to su ili unutarnji ili vanjski neprijatelji, o bilo kojem problemu da govorimo. Ovo jučer od ministra Linića - to je apsurd. S takvom jednom prepotencijom pokazati prstom na poduzetnike doista je jako smjelo, i bacanje prašine u oči svim građanima, i ne mogu se s time složiti", komentirao je predsjednik HDZ-a jučerašnju izjavu ministra financija Slavka Linića o odgovornosti privatnog sektora za stanje hrvatskog gospodarstva. Vezano za najavljeni rebalans državnog proračuna i moguć rastu PDV-a, Karamarko je kazao kako Vlada nije uspjela potaknuti poduzetnike da budu uspješniji i otvaraju radna mjesta. Za ministre koji pritom "stalno nekamo putuju, a nisu uspjeli dovesti niti jednu kvalitetnu investiciju", rekao je da su 'leteći cirkus Montyja Pythona'".

ZAGREB - Pomoćni zagrebački biskup mons. Ivan Šaško predvodeći svetu misu za Domovinu u povodu Dana neovisnosti, danas je u Crkvi sv. Marka istaknuo kako je povijesna čežnja za slobodom hrvatskoga naroda nit koja povezuje sve hrvatske naraštaje. Naglasio je da sloboda traži odgovornost, te kako ju je teško steći jer je sloboda "rođena kao dar i u sebi sadrži žrtvu i ljubav". Dan prije nego li je Hrvatski sabor proglasio neovisnost hrvatske države, 7. listopada 1991. bombardiranjem Banskih dvora neprijatelj slobode očitovao je svoju mržnju prema hrvatskoj slobodi, rekao je biskup Šaško. Podsjetio je kako se "taj velikosrpski neprijatelj skrivao pod plašetem jugoslavenstva" te je napad izveo u duhu i pod znakovljem komunističke ideologije. Mons. Šaško podsjetio je i kako Katolička Crkva 7. listopada slavi blagadan Blažene Djevice Marije od krunice, a upravo su hrvatski branitelji s "Marijom i krunicom neraskidivo povezani". Ocjenivši da mržnja nije dopuštala Hrvatima slobodu, mons. Šaško istaknuo je kako ondje gdje postoji srce kao u hrvatskih branitelja, nema mjesta tugovanju. Umjesto tuge tamo treba biti mjesto ponosu. Kao narod ponosni smo na svoju slobodu i treba čuvati živi spomen na vrijeme u kojem smo tada živjeli i kako smo čeznuli za slobodom, naglasio je. Biskup Šaško istaknuo je kako također treba pamtiti onoga tko je vodio narod kroz tu pustinju, kao i na one koji su narod oslobodili od lutanja. Ocjenivši kako se danas pokušava tzv. korektnim pristupom i uljepšavanjem riječi zamutiti istina o hrvatskoj slobodi, mons. Šaško je istaknuo da nas samo istina može osloboditi. Društvena, gospodarska i socijalna stvarnost mogu poljuljati život, a neprijatelji hrvatske slobode nastoje ponajprije poljuljati njezina čvrsta uporišta, kazao je.

ROVINJ - Ministar turizma Darko Lorencin predstavljajući u Rovinju podatke turističkih zajednica o ostvarenom turističkom prometu za prvih devet mjeseci ove godine, izrazio je zadovoljstvo brojem i rezultatima po svim turističkim parametrima - dolascima, noćenjima, financijskim parametrima te zapošljavanjem u turizmu. Kumulativni podatci za prvih devet mjeseci ove godine govore o porastu od 5,2 posto u dolascima i 3,9 posto u turističkm noćenjima na Jadranu i u Gradu Zagrebu u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Naime, od siječnja do kraja rujna u Hrvatskoj je boravilo 11.589.272 turista koji su ostvarili 69.343.607 noćenja, istaknuo je na konferenciji za novinstvo ministar Lorencin. "Izuzetno sam zadovoljan svim dosadašnjim pokazateljima turističke sezone. Bilježimo pozitivan trend u prvih devet mjeseci, kao i u samom rujnu, što je dobra poruka investitorima", kazao je. U tom razdoblju strani turisti ostvarili su porast od 5,8 posto u dolascima i 4,5 posto u noćenjima, s time da je porast turističkog prometa, odnosno noćenja od siječnja do rujna ostvaren na emitivnim tržištima Austrije (3 posto), Češke (3 posto), Njemačke (3,6 posto), Francuske (5 posto), Mađarske (8 posto), Poljske (20 posto), Velike Britanije (26 posto), Irske (30 posto) i Švedske (30 posto). Govoreći o raspodjeli po županijama ministar Lorencin naglasio je kako je primjetan trend rasta između sedam i osam posto kod dalmatinskih županija gdje, kako ističe, postoji "još puno više prostora za napredak i razvitak s obzirom na iskoristivost kapaciteta". Financijski gledajući Hrvatska je ove godine do sada od turizma zaradila između šest i sedam milijardi eura, naglasio je.

ZAGREB/MOSTAR - Koordinacija udruga proizašlih iz Domovinskog rata iz Mostara uputila je danas na Dan neovisnosti Republike Hrvatske, čestitku hrvatskom državnom vrhu i građanima Hrvatske, u kojoj ističe kako je taj blagdan povijesni datum i za Hrvate u BiH, no da se hrvatskim braniteljima iz BiH nakon 22 godine, negiraju stečena prava u obrani Hrvatske. "Dan neovisnosti Republike Hrvatske jedan je od najvažnijih povijesnih datuma za hrvatski narod u Republici Hrvatskoj, i za nas, hrvatske državljane koji živimo u BiH kao konstitutivan narod, budući da je tada prestala postojati Jugoslavija, koja je uvijek bila izraz volje velikih međunarodnih sila, a ne hrvatskog naroda", ističe se u čestitki. U to vrijeme, dodaje se, "svatko tko je bio politički i nacionalno informiran, znao je da je to početak agresije na Republiku Hrvatsku i na Hrvate u BiH". Podsjeća se kako je "dolaskom rezervista u Mostar, 18. rujna 1991., okupirana dolina Neretve, nakon čega je izvršen i ratni zločin nad civilima u Ravnom, mjestu iznad Dubrovnika". Mostarska Koordinacija udruga proizašlih iz Domovinskog rata s tim u vezi posjeća na tadašnje izjave političara iz BiH, na čelu s Alijom Izetbegovićem, kako 'rat u Hrvatskoj nije njegov rat', te ističe da je "logičan odgovor tadašnje hrvatske politike u Hrvatskoj i BiH bilo utemeljenje Južnog bojišta, na čelu s generalom Lukom Đankom". Južno će bojište "ujedinjenim snagama dragovoljaca iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i hrvatske dijaspore, braniti prostore na kojima žive Hrvati, i u Hrvatskoj i u BiH, što se kasnije i pokazalo u potpunosti ispravnom, i političkom i vojnom odlukom", zaključuje se u priopćenju.

ROVINJ - Rovinj će i ove godine, četvrti put zaredom, biti hrvatski rekorder po broju ostvarenih turističkih noćenja, izjavio je danas rovinjski gradonačelnik Giovanni Sponza. U Rovinju je od početka godine boravilo 450 tisuća turista koji su ostvarili više od 3,1 milijun noćenja, što je porast od jedan posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, rekao je gradonačelnik Sponza na konferenciji za novinare na kojoj je zajedno s ministrom turizma Darkom Lorencinom predstavio rezultate o ostvarenom turističkom prometu u prvih devet mjeseci ove godine. Podsjetio je kako je ove godine Rovinju dodijeljena i prestižna nagrada "Zlatna jabuka" za doprinos u očuvanju, unapređenju i razvoju povijesno-kulturne baštine u funkciji razvoja turizma, dodavi kako su pred Rovinjem novi izazovi u okviru nacionalne Strategije razvoja turizma. U prilog tomu najavio je novu investiciju "Maistre", koja će podići kvalitetu smještaja i usluga izgradnjom još jednog hotela s pet zvjezdica krajem 2014. godine, a procjena planirane investicije iznosi oko 50 milijuna eura.

VUKOVAR - Nizom izlaganja o prapovjesnim kulturama na području istočne Slavonije i Srijema, u vukovarskom Dvorcu Eltz počeo je trodnevni znanstveni skup "Arheologija na Dunavu", čiji su organizatori Hrvatsko arheološko društvo i Gradski muzej Vukovar. Tijekom trajanja skupa, do 11, listopada, bit će održano više od pedeset znanstvenih predavanja o arheoloških istraživanjima i povjesnim pokazateljima života na području istočne Slavonije i Srijema od prapovjesti do razdoblja srednjega vijeka. "Ponosni smo što se nakon četrnaest godina jedan ovakav veliki i značajni arehološki skup, koji pokazuje i nalaze arheoloških istraživanja na Dunavu, ponovno održava u Vukovaru", kazala je ravnateljica vukovarskog Gradskog muzeja Ružica Marić. Istaknula je kako skup "Arheologija na Dunavu" upozorava na vrijednosti kulturne baštine, ali i skreće pozornost na činjenicu koliko je područje Hrvatskog Podunavlja u prapovijesti i povjesti bio važnim prostorom za naseljavanja. Vezano za gradnju Muzeja vučedolske kulture na arhološkom lokalitetu Vučedol, nedaleko Vukovara, Marić je rekla kako se očekuje da uređenje unutrašnjeg postava muzeja bude završeno tijekom iduće godine kada bi muzej i otvorio vrata posjetiteljima. Na lokalitetu Vučedola arheolozi proučavaju kulturu indoeuropske populacije koja je to područje naseljavala u razdoblju izemđu 3000. i 2500. godina prije Krista.

OSIJEK - Predstavnicima Klinike za pedijatriju osječkog Kliničkog bolničkog centra (KBC) danas je doniran pulsni oksimetar, uređaj za praćenje vitalnih funkcija djeteta. Riječ je o uređaju koji prati stanje djece koja imaju poremećaje s disanjem, te mjeri puls djece, kod koje to nije moguće utvrditi klasičnim metodama, a donaciju, u vrijednosti oko 12 tisuća kuna, uručio je pjevač Marko Perković Thompson, koji večeras u Osijeku održava koncert, u povodu Dana neovisnosti Republike Hrvatske. Zahvalivši se na donaciji vršiteljica dužnosti pročelnice osječkog KBC-a, Silvija Pušeljić, kazala je kako ambulanta hitnog prijema ove klinike dnevno ima stotinjak pacijenata, i nema dovoljno tih uređaja, pa ih često moraju posuđivati, što je problem u svakodnevnom radu. Pokrovitelj večerašnjeg koncerta Marka Perkovića Thompsona u dvorani "Gradski vrt" je grad Osijek. Perković se sastao i s osječkim gradonačelnikom Ivanom Vrkićem, koji je kazao kako se organizacijom koncerta na Dan neovisnosti htjelo pokazati da je "Osijek otvoreni grad, koji prema nikome nema kompleksa ili predrasuda".

KAŠTELA - Splitska policija je kod 37-godišnjeg muškarca iz Kaštela, koji je prijetio smrću bivšoj izvanbračnoj supruzi, pronašla plinski pištolj, različito streljivo te 40-tak komada pirotehničkih sredstava. Kriminalističkom istragom je utvrđeno da je 37-godišnji Kaštelanin od srpnja do 4. listopada ove gdoine u više navrata prijetio smrću bivšoj izvanbračnoj supruzi. Tijekom kriminalističkog istraživanja, u prostorijama i vozilu koje koristi osumnjičenik, policija je pronašla plinski pištolj, 69 komada različitog streljiva, te 43 komada pirotehničkih sredstava, koji su od njega oduzeti, priopćila je danas Policijska uprava splitsko-dalmatinska. Protiv 37-godišnjeg Kaštelanina je podnesena kaznena prijava zbog prijetnje i nedopuštenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari, te je doveden je pritvorskom nadzorniku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙