FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Župan Dobroslavić ministru turizma Lorencinu: protiv povećanja stope PDV-a

DUBROVNIK, 4. listopada 2013. (Hina) - Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić poslao je pismo ministru turizma Darku Lorencinu u kojemu izražava nezadovljstvo zbog najavljenog povećanja PDV-a na usluge smještaja, hrane i pića u 2014. godini s 10 na 13 posto.

Pružateljima usluga smještaja ta povećana stopa PDV-a dodatno će otežati i opteretiti poslovne rezultate jer su sa svojim stranim partnerima već ugovorili poslove i cijene svojih usluga za 2014. godinu te ne mogu razliku PDV-a prevaliti na kupce, a to znači da će iznos povećanoga PDV-a morati platiti sami i time umanjiti prihode, navodi se u pismu.

Najava povećanja stope PDV-a na usluge smještaja, hrane i pića s 10 na 13 posto neugodno je iznenadila turističke gospodarstvenike u Dubrovačko–neretvanskoj županiji te u cijeloj Hrvatskoj. Ukupan turistički sektor povećanjem stope PDV-a umanjit će svoju međunarodnu konkurentnost za koju se svi zauzimamo, stoji u pismu župana Dobroslavića. U većini konkurentnih zemalja stopa PDV-a na usluge smještaja, hrane i pića u ugostiteljstvu se kreću od šest do deset posto.

Župan Dobroslavić također navodi da česta izmjena poreznih stopa i drugih propisa iz područja bitnih za poduzetništvo nije motivirajuća za strane i domaće investitore, što će imati dugoročne negativne posljedice za hrvatsko turističko i ukupno gospodarstvo.

Na kraju pisma župan Dobroslavić zaključuje kako vjeruje da je ministar potpuno informiran o spomenutom problemu, da će se zauzeti za najbolje rješenje u interesu hrvatskoga turističkog sektora te da Vlada neće potvrditi najavljeno povećanje stope PDV-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙