FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 3. listopada 2013. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 21 sat

ZAGREB - U hrvatskoj Vladi nisu htjeli komentirati današnje priopćenje mađarske naftne kompanije MOL da će se u slučaju prodaje svog udjela u Ini konzultirati s hrvatskom Vladom kao potencijalnim kupcem. Na upit Hine, iz Vlade je odgovoreno kako se neće očitovati sve dok hrvatski pregovarački tim ne dobije službeno stav MOL-a. Nakon što je jučer mađarska vlada od MOL-a zatražila reviziju portfelja kompanije i najavila mogućnost prodaje Ininih dionica, MOL je danas priopćio da će se, odluči li prodati svoj udio u Ini, konzultirati s hrvatskom vladom kao potencijalnim kupcem, iako je Zagreb, kako navode, izgubio pravo prvokupa zbog kršenja ugovora iz 2009. Pregovarački timovi hrvatske Vlade i mađarskog MOL-a održali su 18. rujna prvi sastanak o međusobnim odnosima u Ini na kojem su, kako je priopćeno nakon sastanka, razgovarali o načinu odvijanju pregovora i područjima o kojima će se pregovarati. Vlada RH ima 44,84 posto dionica Ine, a MOL 49,1 posto. U međuvremenu, na Budimpeštanskoj burzi cijena dionice MOL-a spustila se i danas, drugi dan zaredom i to za više od dva posto, na 15.365 forinti, što je njezina najniža razina od kraja svibnja 2012. godine.

ZAGREB - Državno odvjetništvo izvijestilo je danas da Hrvatska nikada nije mađarskom pravosuđu ustupila kazneni progon protiv predsjednika uprave Mola Zsolta Hernadija, te da Mađarska nikad nije vodila istragu protiv njega, zbog čega, ističu u DORH-u, nema zapreke za vođenje postupka, jer se ne radi o 'presuđenoj stvari', kako to tvrde mađarske vlasti. U DORH-u navode kako na temelju njima dostavljenih odgovora od mađarske strane proizlazi da nije provedena istraga protiv Hernadija u kojoj bi on imao status osumnjičenika, što dovodi u pitanje navode da je protiv njega u Mađarskoj pokrenut ili proveden odgovarajući kazneni postupak. Stoga se, kažu, u smislu povelje o temeljnim pravima EU i praksi suda ne može smatrati da je Hernadi pravomoćno osuđen ni pravomoćno oslobođen u Mađarskoj za isto kazneno djelo. Zbog tog kaznenog djela, a riječ je o podmićivanju, Uskok protiv njega vodi istragu u Hrvatskoj, jer u Mađarskoj postupak protiv osumnjičenika za to kazneno djelo nije ni pokrenut niti proveden. Samim time, nema zapreka za vođenje postupka protiv Hernadija kako se to u pojedinim napisima tvrdi, ističu u DORH-u.

DUBROVNIK - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović otvorio je poslijepodne na prigodnoj svečanosti u Dubrovniku manifestaciju kojom se obilježava 10. obljetnica UNESCO-ove Konvencije o nematerijalnoj kulturnoj baštini i Svjetske konferencije međunarodne mreže gradova i čuvara nematerijalne baštine (ICCN) Dubrovnik 2013. Hrvatski predsjednik rekao je tom prigodom nazočnima kako je Hrvatska mala zemlja, ali zemlja velike kulturne tradicije, te da je Dubrovnik pravo mjesto za održavanje takvog skupa. "U Dubrovniku susrećemo stoljeća i sve ono što kultura znači i sve ono što čini duhovnost jednog naroda", rekao je predsjednik Josipović, dodajući kako je posebice za male narode važno da čuvaju multikulturalnost te da i male zemlje, a ne samo velike, budu prepoznate u svijetu i da su duhovne vrijednosti prepoznate i u malim narodima. Hrvatski predsjednik istaknuo je kako smo mi u Hrvatskoj ponosni na svoju kulturnu baštinu i kulturnu tradiciju.

ZAGREB - Saborska oporba upozorila je danas da se novim zakonom o građevinskoj inspekciji lokalnoj samoupravi prebacuju novi poslovi bez dodatnog novca, na što je ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš uzvratila kako će do drugog čitanja u zakon nastojati ugraditi rješenje po kojem bi prihodi od kazni za bespravnu gradnju, na temelju rješenja komunalnih redara, ostajali lokalnoj samoupravi. Vlada, naime, predlaže da se dio poslova građevinskih inspektora prebaci na komunalne redare, u čiju nadležnost bi ušli manji objekti, kao što su ograde i nadstrešnice, ali i naplata kazni za zgrade bez fasada i s neuređenim okolišem. "Radimo li ovo zato što nemamo dovoljno inspektora", upitao je Branko Bačić (HDZ), koji je upozorio i da nesređene gruntovnice, zbog kojih je na pojedinim parcelama upisano više od 100 vlasnika, mogu stvoriti probleme redarima koji bi trebali izdavati rješenja o uklanjanju ruševina.

ZAGREB - Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović razgovarao je danas sa svojim prethodnicama i prethodnicima o Strategiji obrazovanja, znanosti i tehnologije koju je, u izjavi novinarima po završetku razgovora, nazvao "strategijom svih strategija", apeliravši da se ona prihvati konsenzusom. Jovanovićevim prethodnicima Strategiju je predstavio posebni savjetnik premijera za znanost i predsjednik Nacionalnog operativnoga tijela za izradu Strategije, prof. Neven Budak, koji je istaknuo kako je važno da u javnoj raspravi bude što više konstruktivnih primjedaba. Prvi je današnji razgovor s aktualnim ministrom prokomentirao akademik dr. Ivica Kostović, rekavši kako su svi prisutni bivši ministri i ministrice pozdravili inicijativu da Strategija bude donesena konsenzusom u Hrvatskom saboru. Svi mi nazočni ministrovi prethodnici, istaknuo Kostović, složili smo se kako je potrebna dubinska analiza postojećega stanja što nije moglo biti obuhvaćeno u Strategiji, odnosno da Strategija, u razvojnim dijelovima gdje se na neki način kopiraju europski dokumenti, mora uvažiti specifičnosti socijalnoga i društvenoga stanja u Hrvatskoj.

LUČKO - Ravnateljstvo policije preuzelo je danas u zrakoplovnoj bazi Lučko višenamjenski helikopter španjolske proizvodnje, kojim će policija prevoziti stradale u prometnim nesrećama s udaljenih i nepristupačnih područja. Helikopter marke Eurocopter EC-135 plaćen je 50 milijuna kuna s PDV-om, a sredstva su osigurana iz Nacionalnog programa sigurnosti prometa na cestama. Odmah je opremljen i automatskim vanjskim defibrilatorom (AVD), uređajem za pružanje prve pomoći u slučajevima zastoja srca, koji je MUP-u doniralo Ministarstvo zdravlja. Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, nakon primopredaje, potpisao je sa španjolskom tvrtkom Eurocopter ugovor o kupnji još jednog helikoptera, po cijeni od 37 milijuna kuna, a sklopljeni posao ocijenio je "vrlo dobrim potezom, jer ćemo po cijeni jednoga, dobiti dva tako opremljena helikoptera". Helikopterom će upravljati piloti Specijalne policije i Zrakoplovne jedinice Lučko.

RIJEKA - Prijedlog primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine o izmjeni Zakona o financiranju lokalne i regionalne samouprave, čime bi se spriječio pad prihoda dijela lokalnih jedinica, podupro je početkom tjedna ministar financija Slavko Linić, priopćila je danas županijska uprava. Komadina je na sastanku s Linićem objasnio kako je riječ o prijedlogu koji je slijedio nakon rasprava s predstavnicima gorskokotarskih općinama i obećanja županije da će pripremiti prijedlog u ime svih općina i gradova koji se dodatno financiraju po posebnim propisima. To su, uz goranske i otočne općine i gradove, i jedinice na području od posebne državne skrbi.

ZAGREB - Gospodarsko socijalno vijeće (GSV) primilo je na znanje Vladino izvješće o smjernicama ekonomske i fiskalne politike 2014. do 2016. te podržava uspostavu fiskalne discipline, ocjenjujući kako su nužni dodatni napori u poticanju gospodarskog rasta i investicija radi povećanja prihodovne strane proračuna. GSV predlaže Vladi da u svrhu praćenja provedbe reformi razradi plan mjera koje planira poduzeti, izvijestio je novinare nakon sjednice ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić. Napomenuo je da će Vladin plan mjera i reformi GSV raspraviti na idućoj sjednici. GSV je ocijenio da su učinjeni pomaci u bržem rješavanju radnih sporova i da je moguće dodatno unaprijeđenje sustava, rekao je Mrsić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙