FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Xi Jinping u Indoneziji

DŽAKARTA, 2. listopada 2013. (Hina/AFP) - Kineski predsjednik Xi Jinping je stigao u dvodnevni posjet Indoneziji, ogromnom tržištu u uzletu.

Xi koji je u srijedu poslijepodne primljen u Džakarti uz vojne počasti. On bi trebao potpisati sporazum o suradnju i trgovini vrijednih 20 milijardi dolara, prema pisanju mjesnog tiska.

Ugovori bi trebali biti potpisani u području rudarstva, koji će Pekingu jamčiti ispunjenje ogromnih potreba za prirodnim izvorima, kojih Indonezija ima u obilju.

Kinezi pokušavaju osigurati dio tržišta u uzletu. Indonezija, četvrta najmnogoljudnija zemlja svijeta s 240 milijuna stanovnika, ostvaruje rast koji je među najjačim među zemaljama u razvoju, s prosjekom od oko 6 posto godišnje.

U četvrtak bi Xi trebao biti prvi stranac koji će održati govor u indonežanskom parlamentu, što pokazuje koliku važnost ta najnaseljenija muslimanska zemlja planeta daje tom posjetu.

Kina je nakon Japana, drugi trgovinski partner Indonezije. Trgovinska razmjena između dviju zemalja je u porastu i prešla je sa 16,5 milijardi dolara 2005. na 66,2 milijardi dolara 2012.

Osim gospodarstava kineski predsjednik bi trebao razgovarati o teritorijalnim sporovima na Južnom kineskom moru. Džakarta je posrednik između jugoistočne Azije i Pekinga, koji potražuje gotovo cijelo područje tog mora i otoka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙