FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Početak programa zbrinjavanja izbjeglica u BiH na proljeće 2014.

SARAJEVO, 2. listopada 2013.(Hina) - Provedba prvih konkretnih projekata predviđenih regionalnim planom stambenog zbrinjavanja dijela od ukupno 52.000 prijavljenih izbjegličkih obitelji koje žele povratak u Bosni i Hercegovini počet će se provoditi s novom građevinskom sezonom 2014. godine, no broj primljenih zahtjeva već je višestruko premašio planirana sredstva, izjavio je u srijedu u Sarajevu ministar za izbjeglice i ljudska prava BiH Damir Ljubić.

"Prvi radovi na obnovi do 500 stambenih jedinica počet će na proljeće", kazao je Ljubić podsjećajući kako se to odnosi na regionalni program stambenog zbrinjavanja prihvaćen u travnju 2012. godine. Tim je programom, u kojemu sudjeluju i Hrvatska, Srbija te Crna Gora, predviđeno da se zbrine 5400 obitelji.

Do sada je, međutim, od ukupnog broja prijavljenih obitelji po regionalnoj osnovi pristiglo više od 24.000 zahtjeva pa se mora provesti postupak odabira iz kategorije onih čije je imovinsko stanje najslabije. Od tog broja devet tisuća zahtjeva pristiglo je od obitelji koje trenutačno žive u Hrvatskoj ili Srbiji.

Za obnovu 5400 stambenih jedinica BiH od donatora treba dobiti ukupno 100 milijuna eura, a do sada je operativno postalo 36 milijuna.

Ministar Ljubić te ministri za izbjeglice Federacije BiH Adil Osmanović i Republike Srpske Davor Čordaš u srijedu su potpisali dodatni sporazum o raspodjeli šest milijuna eura iz kredita OPEC-ovog fonda za međunarodni razvoj koji su također namijenjeni obnovi stambenih jedinica za izbjeglice. Iz tih bi sredstava trebalo biti obnovljeno dodatnih 400 stambenih jedinica.

Obnova još oko 700 do 800 kuća i stanova za izbjeglice i prognanike bit će osigurana kroz 11 milijuna eura kredita kojega je osigurao Razvojni fond Saudijske Arabije.

Davor Čordaš je istaknuo kako je ohrabrujuće to što i 20 godina nakon rata postoji tako veliko zanimanje za povratak, no istodobno je upozorio kako je krajnje vrijeme da se prestane s pričom i počne s provedbom projekata. "Ako se ne počne odmah raditi, sve ovo gubi smisao", kazao je Čordaš.

Regionalni program stambenog zbrinjavanja izbjeglica u BiH vodi Razvojna banka Vijeća Europe, a najveći pojedinačni donator za sada je Europska unija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙