FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Indija i Pakistan žele smanjenje nasilja u Kašmiru

NEW YORK , 29. rujna 2013. (Hina/AFP) - Indijski premijer Manmohan Singh i pakistanski premijer Navaz Šarif u nedjelju su se u New Yorku dogovorili da će se angažirati na smanjenju nasilja u Kašmiru, teritoriju oko kojega se dvije nuklearne sile prepiru od 1947.

Prema indijskom savjetniku za nacionalnu sigurnost Shivshankar Menon, premijeri Singh i Šarif koji su razgovarali na marginama opće skupštine UN-a, "odlučili su poboljšati stanje na kontrolnoj liniji", odnosno na militariziranoj granici između indijskog i pakistanskog dijela Kašmira.

"Usuglasili su se da je preduvjet za poboljšanje međusobnih odnosa, koji žele obje zemlje, poboljšanje stanja na kontrolnoj liniji", rekao je Menon.

Kašmir je podijeljeno himalajsko područje, zbog kojega su dvije zemlje ratovale dvaput od neovisnosti postignute 1947. Kontrolna linija redovito je poprište sukoba i pucnjave i upada islamističkih boraca. New Delhi optužuje Islamabad da materijalno pomaže pobunjenike u Kašmiru.

Singh i Šarif sastali su se u nedjelju u jednom njujorškom hotelu. To je od 2010. prvi sastanak na ovoj razini između predstavnika dviju zemalja koje su od 1947. ratovale tri puta i među kojima su odnosi uvijek prilično zategnuti. Riječ je o prvome Šarifovom susretu s jednim visokim indijskim dužnosnikom otkad je ponovno došao na vlast.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙